Лични финанси

Най-важното за първия учебен ден

Публикувано на 19 август 2014 от Катя Делипавлова

Най-важното за първия учебен ден

Първият учебен ден винаги е вълнуващо преживяване. Разбира се, най-силни трепети изпитват учениците, които за първи път чуват звънеца, както и техните родители.

И докато малкият ученик се пита какво ли го чака в класната стая и дали бързо ще си намери приятели в новата среда, главите на родителите са пълни с въпроси и притеснения:

  • Купихме ли всичко нужно?

  • Дали новото бюро и стол ще са удобни?

  • Тази раница не е ли много тежка?

  • А дали не пропуснахме някой учебник?

Обикновено родителите започват да правят списъци отрано, да се срещат с учители, да разпитват познати и да търсят информация из интернет.

За да те улесним, подготвихме списък на основните  неща за малкия ученик, с който лесно можеш да провериш дали си се подготвил за първия учебен ден:

  • Раница – трябва да е с подходящ размер, за да побира всички учебници и тетрадки. Добре е да я изберете заедно с детето и да сложите вътре няколко книги. Така ще прецени дали му е удобна, когато е натоварена.

  • Спортни принадлежности – тениски, чорапи, спортен екип, обувки, предназначени само за спорт.

  • Принадлежности за хигиена и хранене - сухи и мокри кърпички, кутия за закуски и шише за вода.

  • Учебници и тетрадки - обикновено всеки преподавател е подготвил списък какво ще е необходимо на ученика. Спокойно можеш да се придържаш към него и само да заменяш запълнената тетрадка.

  • Ученически бележник – необходим е за всички ученици, без тези в предучилищен клас и 1 клас.

  • Помощни материали – несесер, химикал, моливи, скицник, подвързия за тетрадките, бои и четки, комплект за чертане, флаш памет и т.н. Всичко това са консумативи, които се чупят или губят, така че  е добре да бъде предвидена и тяхната подмяна през годината.

  • Подходящо детско или юношеско обзавеждане за стаята на ученика – бюро, настолна лампа, стол с регулираща се височина, легло и подходящ шкаф. Според психолозите удобният кът за учене е една от най-важните предпоставки детето бързо да свикне с промяната в живота му. А за да се чувства още по-добре, изберете мебелите заедно и се вслушвай в мнението му.

  • Компютър/таблет и телефон - днес тези „джаджи” са неизменна част от ежедневието. Те могат да помогнат както за усвояването на нови знания, така и за спокойствието на родителите.

  • Не забравяй да осигуриш и карта за транспорта, ако е необходимо, както и портмоне, връзка с ключове и часовник.

Освен важно събитие, изпълнено с положителни емоции, първият учебен ден е свързан и със сериозни разходи. За да не натоварваш месечния си бюджет, можеш да разсрочиш разходите  във времето, като използваш потребителски кредит за лични цели, когато ти трябва сума в брой и кредит за стока на изплащане при обзавеждането на детската стая.

Много от мебелните магазини предлагат и специални оферти за детско обзавеждане с отстъпки и промоции през септември. Можеш да се запознаеш с тях от търговските партньори на БНП Париба Лични Финанси, България.

Катя Делипавлова

Здравей, аз съм Катя Делипавлова

Здравей, аз съм Катя Делипавлова

Занимавам се с управление на онлайн съдържание и общности в БНП Париба Лични Финанси, България.

Как управлявам парите си?
Вярвам, че човек трябва да спазва няколко важни правила, за да се радва на стабилно финансово здраве. Най-важното за мен е да харча разумно и да не се поддавам на емоционални покупки.

Още мои публикации