Нашата дейност

Какво се промени в търсенето на потребителски кредити

Публикувано на 16 май 2016 от Катя Делипавлова

Какво се промени в търсенето на потребителски кредити

Българите търсят повече и по-големи потребителски кредити за финансиране на проектите си. Това е една от водещите тенденции в потребителското кредитиране за последните 6 месеца.

Данните са представени в новия брой на обзора ни „Потребителският кредит на българина“.

Изданието представя анализ на пазара на потребителско кредитиране в България, базиран на молбите за кредит, получени от БНП Париба Лични Финанси през периода ноември 2015 г. – април 2016 г. 

Във второто издание на обзора се наблюдава ръст на интереса към кредитите за обединяване на задължения.

Тяхното търсене нараства със 7% в сравнение с периода май – ноември 2015 г. Също така нараства и средната търсена сума с 8%, като достига близо 6000 лева на молба.

Максималният размер от 30 000 лева на тези кредити позволява на клиентите да консолидират няколко плащания към различни финансови институции и така да спестят пари и време като заплащат само една вноска.

Интересно е какво се случва с кредитите за ремонт през разглеждания период. От една страна е отчетен спад от 7% на молбите с този проект, от друга страна има значителен ръст в търсената сума – близо 14%. Така, ако през активния ремонтен сезон май – ноември 2015 г. средната търсена сума е била 4 056 лева, то през ноември 2015 – април 2016 е стигнала до 4 618 лева.

Причината за това е, че много хора са търсили максималния размер на кредита от 70 000 лева, за да финансират проекти за вътрешни и външни ремонтни дейности, които са и по-скъпи.

Значителено увеличение се наблюдава и при молбите за финансиране на покупка на употребяван автомобил. Ръстът е от 13% и сумата достига до 5 404 лв. В предишното издание на обзора е била 4 776 лв.

Във връзка с новото издание на обзора „Потребителският кредит на българина“ Ралица Захариева, директор „Маркетинг и комуникации“ на БНП Париба Лични Финанси, заяви: „Наблюдаваме все по-голям интерес към потребителските кредити и ръст на търсеното финансиране. Очевидно хората се чувстват по-уверени по отношение на приходите си и, че ще могат да обслужват кредитите си. Това може да се приеме като положителен знак, тъй като повече кредитиране ще доведе до ръст на потреблението, което е прогнозирано да бъде основен двигател за възстановяването на икономиката през тази година.

Катя Делипавлова

Здравей, аз съм Катя Делипавлова

Здравей, аз съм Катя Делипавлова

Занимавам се с управление на онлайн съдържание и общности в БНП Париба Лични Финанси, България.

Как управлявам парите си?
Вярвам, че човек трябва да спазва няколко важни правила, за да се радва на стабилно финансово здраве. Най-важното за мен е да харча разумно и да не се поддавам на емоционални покупки.

Още мои публикации