Лични финанси

Как да изберем срока на кредита?

Публикувано на 15 юни 2022 от Методи Пейков

Как да изберем срока на кредита?

Кредитите под една или друга форма - потребителски, ипотечни, овърдрафт или кредитна карта - отдавна са част от ежедневието ни и милиони хора се възползват от предимствата, които те дават.

А те наистина са много. Като започнем от това, че с парите може да си купим жилище или вещи, с които да повишим стандарта си на живот и стигнем до гъвкавостта на личните финанси. Освен това, когато човек знае кога колко ще плати, ще може и да планира добре семейния бюджет.

Един от най-важните въпроси е: „За колко време да вземем заем?”. Тук ще дадем няколко полезни съвета, които да ти помогнат при избора срок на изплащане на кредита. 

Има няколко основни правила, които важат за всички видове кредити:

  • Когато избереш по-кратък срок, плащаш по-високи месечни вноски, но като цяло ще платиш по-малко като крайна сума /главница + лихви/. В този случай може да се окаже, че остават твърде малко свободни средства за внезапни разходи или дори за семеен уикенд.
  • При по-дълъг срок размерът на вноските е по-малък, но цената на кредита е по-висока.
  • Когато се обвързвашс кредит, който ще изплащаш и след пенсионирането си, е добре да прецениш дали ще имаш възможност да си го позволиш наистина.
  • Винаги разглеждай внимателно офертите на банките или ползвай кредитен калкулатор, за да се ориентираш и сравниш общата стойност на заема при различни срокове на погасяване и процент на самоучастие, ако се изисква.

При покупка на жилище с ипотечен кредит

  • Прецени срока на кредита, в зависимост от това за колко време напред имаш гарантирани доходи. Ако нямаш сигурност, че ще можеш да покриваш вноските в следващите 25-30 години, избери по-евтино жилище, за което ще е необходим по-малък заем.
  • Датата на вноската в важна. Добре е тя да е до 2-3 дни след датата на получаване на разботното възнаграждение, за да разполагаш с време и спокойствието, че няма да закъснееш с вноската си. Това означава, ако получаваш заплата на 20-то число, да се договорите с банката вноската да бъде на 23-то, например.

При покупка на техника на изплащане

  • Добре би било срокът на кредита да не е по-дълъг от гаранцията на уредите. Така няма да плащаш вноски по заем, ако се наложи да направиш ремонт на техниката. 
  • Ако искаш да купиш уред, който се ползва по-дълго време като климатик, пералня или хладилник, помисли за по-голям кредит с по-дълъг период на изплащане. От една страна, така месечната вноска ще е по-ниска, а от друга ще може да си купиш по-висок клас уред.
  • Мобилните телефони се сменят сравнително често и затова избирай по-кратък срок на изплащане.

При покупка на мебели на изплащане

  • Съобрази срока със следващата подмяна на мебели. Например, ако имаш малко дете, след 2-3 години ще трябва да смениш матрака на спалнята, дивана в хола и/или фотьойлите.

При кредит за екскурзия

  • Не вземай заем за пътуване за повече от една година. Така спокойно ще може да избереш следваща дестинация.

Какъвто и заем да избереш, внимателно прецени дали може да плащаш вноските си навреме и до колко заемът ще се отрази на стандарта ти на живот. Ако смяташ, че ще имаш затруднения, отложи плановете си за по-добър момент.
БНП Париба Лични Финанси предлага подходящо финансиране за твоите планове с лесна и бърза онлайн заявка.

Методи Пейков

Здравей, аз съм Методи Пейков

Здравей, аз съм Методи Пейков

Занимавам се с маркетинг и комуникации.
Как управлявам финансите си?
Като млад човек се опитвам да следя какви разходи имам и каква част от финансите си мога да спестявам за бъдещи идеи и проекти.
Още мои публикации