Твоя бизнес

Къде отива заплатата на българина?

Публикувано на 5 септември 2018 от Веселина Евтимова

Къде отива заплатата на българина?

Разбери за какво харчат най-много българите и останалите европейци според последното проучване на статистическата служба на Европейския съюз- Евростат.

Иван е средностатистически жител на столицата. Той работи в интернационална компания и получава добра заплата. Иван се е научил да си прави бюджет и знае добре къде отиват парите му. Ето защо никак не е учуден от проучването нa Евростат, според което българинът харчи най-много за храна и разходи по жилището.

Къде е заплатата?

Според анализа на Евростат за финансовите характеристики на потреблението за домакинствата в ЕС за 2017 година, в България над 82% от дохода ни отива за потребителски разходи, като 30% от тях са за храна и безалкохолни напитки. За алкохол и цигари, обаче сме изхарчили малко над 4% от заплатата. Разходите ни за поддръжка на жилището и сметки са около 15%.

Изненадващо е, че българинът се грижи за външния си вид толкова, колкото и за уюта на дома си. Според проучването, за облекло и обувки сме похарчили малко над 4%. Такъв е и процентът на разходите ни за обзавеждане и поддържане на дома. Транспортът и социалните осигуровки взимат по около 7% от доходите. Свободното ни време ни струва 4,4% от заплатата, а здравеопазването  5,4%.

Какво си купуваме?

Анализът на Евростат потвърждава и резултатите, които представихме с класацията ни „Топ 10 на изплащане“, която класира най-търсените модели сред 10-те най-търсени типа стоки, според данните от молбите за потребителски кредит за стоки на изплащане. В нашата класация, най-търсената стока за тази и миналата година е мобилният телефон. Според доклада на Евростат, 94% от българите имат мобилни телефони, а стационарни 32%.

Втората най-търсена стока в нашата класация е телевизорът. Според Евростат, най-масово употребяваната вещ за българските домакинства е именно телевизорът. Близо 99 на сто от семействата имат по един, а около 30 % по два или повече. Проучването показва, че повече от половината (52%) домакинства в страната ни имат поне един автомобил, а около 5% по два или повече.

Какво е положението в Европа?

Потреблението в Европа варира в зависимост от доходите, културните навици и географското положение на страните. Но все пак, около 25% от разходите за едно европейско семейство отиват за поддръжка на жилището и плащане на сметки. Следващият най-голям разход е транспортът- около 13%. В останалите държави в ЕС за храна отиват едва 12% от доходите. Само жителите на Румъния, Латвия и Естония също като нас дават най-голяма част от доходите си за храна.

За останалите държави в Европа разходите за ресторанти и хотели или отдих и култура са доста по-важни- около 9% от доходите отиват там. Най-много харчат за удоволствия хората от Малта (19%), Кипър (17%) и Испания (16%).

Европейци харчат по-спокойно през последните години. Резултатите на Евростат подкрепят и данните от голямото европейско проучване на групата BNP Paribas Personal Finance-"Observatoire”. То показа ясно, че повечето европейци и особено българите, са оптимистично настроени за бъдещето. Иван също е спокоен за бъдещето, защото има сигурен партньор- БНП Париба Лични Финанси.

Веселина Евтимова

Здравей, аз съм Веселина Евтимова

Здравей, аз съм Веселина Евтимова

Експерт Клиентско изживяване в ПБ Лични финанси

Как управлявам парите си?

Стремя се да бъда отговорен потребител.  Планирам предварително всичките си разходи и обмислям внимателно решенията си за покупки. Поддържам добра кредитна история, за да мога да финансирам бъдещи проекти или разходи, които не съм успяла да планирам добре.

Още мои публикации