Новини

"Топ 10 на изплащане" – какво пазаруваме през 2019

Новото издание на класацията “Топ 10 на изплащане” за първата половина на 2019 г. категорично показва, че смартфонът и телевизорът са най-важните устройства за българите и често търсят финансиране за покупката им. Те стават все по-достъпни и хората могат да си купят по-висок клас смартфон и телевизор на по-ниски цени. Класацията подрежда най-търсените модели сред 10-те най-търсени типа продукти като се базира на постъпилите молби за потребителски кредит от БНП Париба Лични Финанси.

Инвестираме повече пари в бяла техника и мебели

За периода януари-юни 2019 г. хората са дали 26% повече спрямо миналата година за хладилници, перални и готварски печки и 20% повече за диван и обзавеждане за спалня. За разлика от свързаните устройства, най-търсената „бяла“ техника, купувана на изплащане, е по-скъпа. Изданието очертава тенденция, която показва предпочитанията към покупки на изплащане на по-висок клас, по-иновативна и по-скъпа бяла техника.

Отговорно потребление

Интересна тенденция е, че всички „бели” домакински уреди са с висок енергиен клас - A+ или по-висок. Българите търсят устройства, с които спестяват пари от битови сметки в бъдеще и обръщат все повече внимание на опазването на околната среда.

Мебели от по-висок клас

Друга продуктова група, която отбелязва значителен среден ръст на цените, е обзавеждането за спалня. В новото издание на класацията „Топ 10 на изплащане” средната цена на най-търсения модел е 1 100 - 1 150 лв., което е ръст от 21% в сравнение с първата половина на 2018 г. Както спалнята, така и диваните са по-големи и са с по-високо качество в сравнение с предходната година. Експертите на БНП Париба Лични Финанси обясняват тази тенденция и с растежа на пазара на недвижими имоти.

Повишеното търсене на мебели се потвърждава и от голямото проучване на групата на BNP Paribas Personal Finance „Observatoire“. Последното му издание показва, че българите са номер 1 в ЕС по отношение на проекти за ремонт на дома като 52% заявяват, че планират да обновят домовете си. Това е с 19% повече от средното за ЕС ниво от 33%.

Близо 10% от стоките на изплащане са закупени онлайн

Наблюдава се постоянно нарастващ интерес към алтернативните канали за кандидатстване за кредит. Българите оценяват удобството на този метод, който им позволява да пазаруват по всяко време и от всяко място.

Онлайн сегментът бе допълнително засилен от иновативния процес за дистанционно подписване на договор на БНП Париба Лични Финанси, който позволява на българите да пазаруват онлайн на изплащане като подпишат договор в рамките на 20 минути и стоката да им бъде изпратена на следващия ден.

Във връзка с новото издание на класацията „Топ 10 на изплащане“ Жозе Салойо, управител на БНП Париба Лични Финанси заяви: „Забелязваме, че българите желаят да притежават модерни устройства на разумна цена. Те искат да бъдат в крак с развитието на технологиите и да се възползват от техните предимства. Ето защо ние се фокусираме върху разработването на удобни решения за покупка като нашия дистанционен процес за подписване на договор. По този начин ние предоставяме на българите все по-добро клиентско изживяване, което те високо ценят и хиляди хора се доверяват на БНП Париба Лични Финанси за реализиране на своите планове за покупка."

Повече подробности в пълното издание на класацията.

Обратно в Новини

За безплатна финансова консултация, обади се на телефон

0700 11 811

на цена според тарифния ти план

или

Намери най-близкия до теб офис