Важно за правата ни при онлайн пазаруване

Публикувано на от Веселина Евтимова
Важно за правата ни при онлайн пазаруване

Знаеш ли какво да направиш, ако не си доволен от играчките за детето, които си поръчал през интернет или ако обувките не ти стават?

Можеш ли да върнеш билет за концерт или да откажеш хотелска резервация? Днес ще ти разкажем повече за правата, които имаш при онлайн пазаруване.

Можеш да върнеш стока без обяснения

Всеки гражданин на Европейския съюз може да върне покупките си направени онлайн или по телефона от търговци в ЕС в рамките на 14 дни и да му бъде възстановена пълната сума. Това може да стане по каквато и да е причина, дори и ако клиентът просто е променил мнението си.

Какво трябва да направим?

В рамките на споменатите 14 дни клиентът трябва да върне стоката на търговеца. Обикновено транспортните разходи за връщане са за сметка на потребителя, а не на търговеца. Но това не е достатъчно. Необходимо е клиентът да уведоми официално онлайн магазина за решението си. Добре е да се използва така нареченият „Стандартен формуляр за отказ“, който търговецът трябва да предостави при покупката. Обикновено той може да се намери на интернет страницата на продавача. Някои компании го изпращат разпечатан със стоката и така улесняват клиентите си.

След като формулярът бъде изпратен до търговеца, той е длъжен да уведоми клиента за получаването му и да възстанови сумата по начина в рамките на 14 дни след като е получено заявлението за отказ. Обикновено това става по начина, по който стоката е платена. Възможно са и изключения, които са въпрос на индивидуална договорка. Например, ако е платено с кредитна карта, може средствата да бъдат преведени по друга сметка на клиента, например дебитна.

Има покупки, които не се връщат

Не всички стоки и услуги, закупени онлайн могат да бъдат върнати. Например, хората не могат да се откажат от билети за самолет или влак, от резервация на хотел или автомобил под наем. Понякога е възможна промяна на резервацията или датата на пътуване, но това става с изрично съгласие на търговеца и, понякога, срещу определена такса.

На връщане не подлежат и персонализирани стоки като ушит по мярка костюм или гравирана ваза. Това е нормално, тъй като търговецът няма да може да ги продаде. Също така не можете да върнете и дискове с филми или музика, които са гледани или слушани. След нарушаване на целостта на опаковката и най-вече на холограмните стикери, с които се маркира оригинален продукт, те стават непродаваеми. Има и други изключения от правилото за отказ и затова е добре клиентът внимателно да се запознае с политиката за връщане на стоки на всеки търговец.

А ако търговецът откаже?

За съжаление може да се случи, да не успеем да се свържем с търговеца или пък да получим отказ за възстановяване на парите. Затова е важно човек да е проучил добре магазина преди поръчката. Ако има реални координати – мейл, телефон и физически адрес, и ясно обяснени права на потребителя, това означава, че на дадения търговец може да се разчита.

В случай че правата ни като клиенти са нарушени, можем да се обърнем към Комисията за защита на потребителите, ако случаят е в България и касае български търговец, или към Европейския потребителски център за трансграничните случаи на територията на Европейския съюз.

А сега ти предлагаме да си припомниш няколко полезни съвета за безопасен онлайн шопинг и предпазване от финансова измама.

  Здравей, аз съм Веселина Евтимова

  Специалист маркетинг и комуникации в БНП Париба Лични Финанси.

  Как управлявам парите си?

  Стремя се да бъда отговорен потребител.  Планирам предварително всичките си разходи и обмислям внимателно решенията си за покупки. Поддържам добра кредитна история, за да мога да финансирам бъдещи проекти или разходи, които не съм успяла да планирам добре.

  Прочети още мои публикации
   
  Автори
  Методи Пейков

  Необходимо е да знаеш да управляваш финансите си.

  Методи Пейков - Специалист Маркетинг и комуникации
  Мария Христова

  Управлението на личните финанси е философия.

  Мария Христова - Специалист Маркетинг и комуникации
  Най-четени

  Дигиталният портфейл – ново измерение за личните ти финанси

  Удобството и сигурността са на първо място.

   

  Инфо карта – още по-добро клиентско изживяване за кредитополучателите на БНП Париба Лични Финанси

  Твоят кредит вече е в дигиталния портфейл на мобилния ти телефон.

   

  #ОстаниВкъщи! Провери и плати вноските по кредита си онлайн

  Само с 3 лесни стъпки през сайта ни.

   

  Твоя бизнес

   

  Изкуственият интелект в сферата на банките

  Публикувано на 30 септември 2021
  от Методи Пейков
   

  Топ 5 на най-сваляните безплатни приложения за смартфони

  Публикувано на 4 ноември 2020
  от Валентина Райнова
   

  За какво харчат милениалите по време на криза

  Публикувано на 21 юли 2020
  от Валентина Райнова
   
  Подобни публикации от Твоя бизнес

  Изкуственият интелект в сферата на банките

   

  Топ 5 на най-сваляните безплатни приложения за смартфони

  Как повлия коронавирусът на търсенето на приложения за смартфони?

   

  За какво харчат милениалите по време на криза

  Милениалите също се оказаха в капана на пандемията. Какво промени поведението им?

   

  Какво е важно да знаем за поколението Z

  На пазара все по-уверено навлизат потребителите, родени в началото на новия век, със своите високи очаквания.

   

  5 тренда в пазаруването, които ще властват през 2019

  Kакво ни очаква тази година? Kакви ще са 5-те горещи тенденции в пазаруването за 2019 г. и как да се подготвим за тях.

   

  По какъв начин милениумите управляват парите си

  Милениумите са потребителите на бъдещото и променят не само своя начин на пазаруване, но и този на родителите си.

   

  Защо е важен показателят за клиентска лоялност за бизнеса

  В съвременната реалност бизнесът e изправен пред факта да бъде по-активно ангажиран със своите клиенти.

   

  Къде отива заплатата на българина?

  Разбери за какво харчат най-много българите и останалите европейци според последното проучване на статистическата служба на Европейския съюз- Евростат.

   

  Три технологични революции, които променят търговията

  Големите бази данни, свободният достъп до информация и развитието на социалните мрежи не спират да променят търговията.

   

  Kакво още очакват милениумите от магазините и шопинг изживяването?

  Kак шопинг изживяването ще трябва да се промени и кои са най-големите оптимисти в Европа.

   

  За Блога

  Създадохме блога на БНП Париба Лични Финанси, за да ти осигурим място, където да получаваш полезни съвети за управлението на парите си, и където да научаваш актуалните тенденции от света на финансите и бизнеса.

  Тук ще говорим за възможностите на личните ти финанси, ще споделяме иновации и решения за твоя бизнес, и ще ти разказваме истории от нашата дейност.


  ×

  Общи условия за ползване

  БНП Париба Лични Финанси полага стриктни грижи за твоите лични данни. Можеш да се запознаеш в детайли с практиките ни относно информационната сигурност тук.

  Общи условия за достъп и ползване на блог към интернет страницата на БНП Париба Пърсънъл Файненс С.А., клон България

  1. Настоящият блог към интернет страницата (уеб сайт) с адреси www.bnpparibas-pf.bg/www.jet.bg е собственост на БНП Париба Пърсънъл Файненс С.А., клон България. Съдържанието на уеб сайта и блогът към него е предназначено да предоставя информация за Банката и нейните продукти и услуги до неограничен кръг лица (Потребители), както и да служи за обмен на такава между Банката и Потребителите.

  2. С осъществяването на достъп до сайта и използването на блога Потребителите, чрез конклудентни действия, удостоверяват, че притежават необходимите знания, умения и оборудване за осъществяване на връзка с интернет страницата. БНП Париба Пърсънъл Файненс С.А., клон България няма да отговаря за вреди, причинени на техническото оборудване (хардуер, софтуер и др.) на Потребителя, настъпили по време на и/или при и/или във връзка с осъществяването на достъп (вкл. при опит) до информацията на сайта. Следва да се има предвид, че неоторизираният достъп и пребиваването в компютърната система, хостваща този сайт, смущаването и/или затрудняването на работата и опитите за неразрешено модифициране и/или промяна на информацията съдържащи се в този сайт (вкл. и на хостващата компютърна система) е престъпление и се наказва съгласно действащия Наказателен Кодекс на Република България.

  3. Достъпът до този сайт е безплатен. Всички разноски, свързани с осъществяването на комуникационна свързаност към Интернет, са за сметка на Потребителя и ще бъдат понесени от него при условията и тарифите на съответния телекомуникационен оператор.

  4. Информацията, публикувана на този сайт, се отнася до БНП Париба Пърсънъл Файненс С.А., клон България и предлагани от Банката продукти и услуги. Никаква част от нея не е и не може да бъде разглеждана, възприемана и/или интерпретирана като покана, предложение, оферта, реклама и/или друг търговски способ и/или като правен съвет. БНП Париба Пърсънъл Файненс С.А., клон България отбелязва, че потребителското кредитиране е строго регламентирана дейност от Закона за потребителския кредит. Възможно е, с оглед конкретните параметри и разпоредбите на закона, действителна сделка да се различава съществено по част и/или всички характеристики публикувани на тази интернет страница.

  5. БНП Париба Пърсънъл Файненс С.А., клон България полага максимални усилия да предоставя актуална и точна информация на сайта относно продуктите и услугите си. Всяка публикация подлежи на промяна без предизвестие по преценка на и от "БНП Париба Пърсънъл Файненс" С.А. Банката не поема нито изрични, нито подразбиращи се гаранции от какъвто и да е вид относно информация, публикувана на сайта.

  6. БНП Париба Пърсънъл Файненс С.А., клон България не носи отговорност за всякакви имуществени и неимуществени вреди, възникнали директно, индиректно, поради или свързани с достъп до този сайт и информацията на него. Банката не гарантира адекватността, точността или пълнотата на съдържанието на сайта. Потребителите са изцяло отговорни за възприятията си, интерпретацията и оценката на информацията на сайта и блога (както и информацията, съдържаща се в сайтове, към които Потребителите използват препратки, съдържащи се на сайта или в блога) и носят пълната и безусловна отговорност за резултата от действия, предприети въз основа на информация предоставена чрез тази интернет страница.

  7. Потребителят няма право да генерира съдържание, което е незаконно, вредно, дискредитиращо, вулгарно, клеветящо или засягащо права и принципи, основани на раса, народност, етническа принадлежност, пол, произход, религия, образование, убеждения, политическа принадлежност, лично и обществено положение или имуществено състояние. Потребителят няма право и да публикува съдържание, което е под закрилата на Закона за авторско право и сродните му права, както и такова, нарушаващо патентно, търговско, авторско или друго право на собственост. Потребителят няма право да генерира съдържание, свързано с неразрешени рекламни материали, спам и вируси.

  8. Потребителят няма право да се представя за представител на БНП Париба Пърсънъл Файненс С.А., клон България или блогър, и по какъвто и да е начин да заблуждава останалите потребители за своята идентичност.

  9. БНП Париба Пърсънъл Файненс С.А., клон България е вписано в Регистъра на администраторите на лични данни на Комисията за защита на личните данни под № 0000119. Компанията е въвела всички задължителни технически и организационни мерки и процедури изисквани съгласно Закона за защита личните данни и най–добрите международни практики в областта. БНП Париба Пърсънъл Файненс С.А., клон България ще положи максимални усилия да гарантира неприкосновеността на информацията, съдържаща лични данни и предоставена от Потребителите онлайн чрез попълнени електронни формуляри, електронна кореспонденция и/или електронна платформа за обслужване.

  10. БНП Париба Пърсънъл Файненс С.А., клон България притежава изключителните права върху дизайна, структурата, съдържанието и интернет страницата като обект на авторското право. Всички посочени имена на продукти и услуги са регистрирани търговски марки и са собственост на БНП Париба Пърсънъл Файненс С.А., клон България и/или изрично посочените им собственици.

  11. Интернет страницата на БНП Париба Пърсънъл Файненс С.А., клон България е насочена към неограничен кръг лица. Лица, на които е забранен достъпът до страницата и/или изложената в него информация, не трябва да осъществяват достъп до страницата. За неуредени от настоящите общи условия въпроси се прилага действащото законодателство на Република България.

  ×

  Общи условия за ползване

  БНП Париба Лични Финанси полага стриктни грижи за твоите лични данни. Можеш да се запознаеш в детайли с практиките ни относно информационната сигурност тук.

  Общи условия за достъп и ползване на блог към интернет страницата на БНП Париба Пърсънъл Файненс С.А., клон България

  1. Настоящият блог към интернет страницата (уеб сайт) с адреси www.bnpparibas-pf.bg/www.jet.bg е собственост на БНП Париба Пърсънъл Файненс С.А., клон България. Съдържанието на уеб сайта и блогът към него е предназначено да предоставя информация за Банката и нейните продукти и услуги до неограничен кръг лица (Потребители), както и да служи за обмен на такава между Банката и Потребителите.

  2. С осъществяването на достъп до сайта и използването на блога Потребителите, чрез конклудентни действия, удостоверяват, че притежават необходимите знания, умения и оборудване за осъществяване на връзка с интернет страницата. БНП Париба Пърсънъл Файненс С.А., клон България няма да отговаря за вреди, причинени на техническото оборудване (хардуер, софтуер и др.) на Потребителя, настъпили по време на и/или при и/или във връзка с осъществяването на достъп (вкл. при опит) до информацията на сайта. Следва да се има предвид, че неоторизираният достъп и пребиваването в компютърната система, хостваща този сайт, смущаването и/или затрудняването на работата и опитите за неразрешено модифициране и/или промяна на информацията съдържащи се в този сайт (вкл. и на хостващата компютърна система) е престъпление и се наказва съгласно действащия Наказателен Кодекс на Република България.

  3. Достъпът до този сайт е безплатен. Всички разноски, свързани с осъществяването на комуникационна свързаност към Интернет, са за сметка на Потребителя и ще бъдат понесени от него при условията и тарифите на съответния телекомуникационен оператор.

  4. Информацията, публикувана на този сайт, се отнася до БНП Париба Пърсънъл Файненс С.А., клон България и предлагани от Банката продукти и услуги. Никаква част от нея не е и не може да бъде разглеждана, възприемана и/или интерпретирана като покана, предложение, оферта, реклама и/или друг търговски способ и/или като правен съвет. БНП Париба Пърсънъл Файненс С.А., клон България отбелязва, че потребителското кредитиране е строго регламентирана дейност от Закона за потребителския кредит. Възможно е, с оглед конкретните параметри и разпоредбите на закона, действителна сделка да се различава съществено по част и/или всички характеристики публикувани на тази интернет страница.

  5. БНП Париба Пърсънъл Файненс С.А., клон България полага максимални усилия да предоставя актуална и точна информация на сайта относно продуктите и услугите си. Всяка публикация подлежи на промяна без предизвестие по преценка на и от "БНП Париба Пърсънъл Файненс" С.А. Банката не поема нито изрични, нито подразбиращи се гаранции от какъвто и да е вид относно информация, публикувана на сайта.

  6. БНП Париба Пърсънъл Файненс С.А., клон България не носи отговорност за всякакви имуществени и неимуществени вреди, възникнали директно, индиректно, поради или свързани с достъп до този сайт и информацията на него. Банката не гарантира адекватността, точността или пълнотата на съдържанието на сайта. Потребителите са изцяло отговорни за възприятията си, интерпретацията и оценката на информацията на сайта и блога (както и информацията, съдържаща се в сайтове, към които Потребителите използват препратки, съдържащи се на сайта или в блога) и носят пълната и безусловна отговорност за резултата от действия, предприети въз основа на информация предоставена чрез тази интернет страница.

  7. Потребителят няма право да генерира съдържание, което е незаконно, вредно, дискредитиращо, вулгарно, клеветящо или засягащо права и принципи, основани на раса, народност, етническа принадлежност, пол, произход, религия, образование, убеждения, политическа принадлежност, лично и обществено положение или имуществено състояние. Потребителят няма право и да публикува съдържание, което е под закрилата на Закона за авторско право и сродните му права, както и такова, нарушаващо патентно, търговско, авторско или друго право на собственост. Потребителят няма право да генерира съдържание, свързано с неразрешени рекламни материали, спам и вируси.

  8. Потребителят няма право да се представя за представител на БНП Париба Пърсънъл Файненс С.А., клон България или блогър, и по какъвто и да е начин да заблуждава останалите потребители за своята идентичност.

  9. БНП Париба Пърсънъл Файненс С.А., клон България е вписано в Регистъра на администраторите на лични данни на Комисията за защита на личните данни под № 0000119. Компанията е въвела всички задължителни технически и организационни мерки и процедури изисквани съгласно Закона за защита личните данни и най–добрите международни практики в областта. БНП Париба Пърсънъл Файненс С.А., клон България ще положи максимални усилия да гарантира неприкосновеността на информацията, съдържаща лични данни и предоставена от Потребителите онлайн чрез попълнени електронни формуляри, електронна кореспонденция и/или електронна платформа за обслужване.

  10. БНП Париба Пърсънъл Файненс С.А., клон България притежава изключителните права върху дизайна, структурата, съдържанието и интернет страницата като обект на авторското право. Всички посочени имена на продукти и услуги са регистрирани търговски марки и са собственост на БНП Париба Пърсънъл Файненс С.А., клон България и/или изрично посочените им собственици.

  11. Интернет страницата на БНП Париба Пърсънъл Файненс С.А., клон България е насочена към неограничен кръг лица. Лица, на които е забранен достъпът до страницата и/или изложената в него информация, не трябва да осъществяват достъп до страницата. За неуредени от настоящите общи условия въпроси се прилага действащото законодателство на Република България.

  ×