Лични финанси

Работа от вкъщи – мисия възможна

Публикувано на 4 май 2020 от Мария Христова

Работа от вкъщи – мисия възможна

Разбери как да работиш дистанционно и да запазиш връзката с околния свят.

Новите технологии ти дават възможност да работиш дистанционно, независимо къде се намираш. Работата от вкъщи има много предимства, но и някои недостатъци. Основният е, че можеш да започнеш да се чувстваш твърде изолиран от околния свят.

Kак да работиш дистанционно и да запазиш връзката с околния свят.

Осигури си специално място за работа

Психологическият ефект от работата от дистанция е проблем, който не е за подценяване. Но има различни начини той да се преодолее. Например, осигури си специално място за работа у дома. Така ще се чувстваш като в офис. Все пак няма как да си напълно креативен и продуктивен, ако работиш там, където след това ще почиваш. Затова идеята да си осигуриш специално място само за работа е чудесна.

Почивай си от време на време

Почивката е много важна. Да, сигурни сме, че има много работодатели, които си мислят, че работата от вкъщи не е точно работа и я възприемат като несериозна, всъщност не е точно така. Когато хората се трудят от вкъщи, работят и отделят много повече време, отколкото ако ходят до офиса си. Най-малкото, спестяваш от времето за пътуване до работното ти място и безсмислените разговори с колеги за това какво си правил вчера. В повечето случаи, започваш работа 1 час по-рано от нормалното и завършваш 1 час по-късно.

Можеш да засилиш усещането, че си в офис, ако си определиш и време за почивки. Излез на балкона за няколко минути или се премести за кафе или чай в кухнята или пък да обядваш с децата, когато са в почивка от онлайн уроците. Така ще се разнообразиш от работата и ще намалиш усещането за изолация. При хубаво време, можеш да се възползваш от слънчевите лъчи на балкона и да работиш там. Всичко това ще помогне на продуктивността ти и ще освежи мозъка ти – бъди сигурен!

Слушай музика/пусни телевизора

Най-сложното в ситуация на изолации е чувството на самота. Дори и да сте много хора вкъщи, самият факт, че общуваш само с най-близките ти, те кара да преживяваш още по-тежко изолацията. В такива моменти помага музиката. Пусни си да слушаш любимата си група или изпълнител, докато работиш или пък телевизора на любимия ти кулинарен канал. Новинарските емисии не са добра идея в днешно време, тъй като може бе ще те разсейват от работните задачи. Винаги можеш и да заглушиш звука на телевизора и да го използваш като динамичен фон. Така ще имаш усещането, че не си сам.

Продължавай да общуваш с колегите си

Най-добрият начин да не се чувстваш изолиран е да продължаваш да общуваш с колегите си. В днешно време това не е трудно – има доста варианта и приложения за видео/аудио комуникация – като чатове, Skype, Viber, What`s up, Zoom... и какво ли още не.

Добър вариант е просто да си говорите по телефона. Така усещането за изолираност няма да успее да те завладее – при всяко позвъняване на телефона ти, ще се чувстваш търсен и полезен.

Предлагаме ти и няколко идеи за допълнителен доход, които да си припомниш от блога ни – „5 идеи за доход с работа от вкъщи“, „Стани търговски представител“ и „Използвай артистичния си талант“.

Мария Христова

Здравей, аз съм Мария Христова

Здравей, аз съм Мария Христова

Занимавам се с маркетинг и рекламни проекти в БНП Париба Лични Финанси.

Как управлявам личните си финанси?
Вярвам, че управлението на личните финанси е философия. За да я разбереш напълно, трябва да се потопиш дълбоко.

Още мои публикации