Лични финанси

Подготовка за зимата - смяна на гуми

Публикувано на 22 октомври 2020 от Мария Христова

Подготовка за зимата - смяна на гуми

С понижаването на температурите трябва да се замислим за състоянието на колата ни и нейните гуми.

Колкото и да не ни се иска есента е вече факт, а зимата чука на вратата. За съжаление не можем да прескочим студения сезон, който винаги ни изненадва. Отговорният шофьор, който иска да се грижи за безопасността на пътя, трябва да помни за наличието на редица сервизни процедури. Една от тях е без съмнение сезонната смяна на гумите.

Смянaта на гумите е зaдължитeлнa. Кaрaнeтo c лeтни гуми прeз зимaтa мoжe дa дoвeдe дo мнoжecтвo oпacни cитуaции нa пътя. Според Закона смяната трябва да стане до 15-ти ноември, кaтo при нecпaзвaнeтo им ce нaлaгaт caнкции.

Как да изберем подходящите гуми?

Специалисти съветват да подменяме гумите след шест години активно ползване. Твърденията сочат, че е по-добре евтина зимна гума, отколкото лятна гума през зимните условия, като още по-лошо е да се използват гуми втора употреба. Всичко зависи от пробега, който автомобилът изминава. Ако се движи постоянно или в рискови условия, в него трябва да се инвестира в гуми от висок клас. Те реализират по-добри възможности и качества по отношение на зимните условия.

Кога да се смени една гума?

Най-голямо влияние оказва това каква е дълбочината протектора. През зимата тя осигурява най-важния показател - спирачния път. Съветваме винаги да проверяваш състоянието на гумите, преглеждай за дефекти и износване, следи какво е налягането в тях. Когато откриеш неизправност, веднага се посъветвай с експерт, за да потвърди нуждата от закупуване на нови гуми.

Какво е цялостното състояние на автомобила?

За собствената ти сигурност е добре да провериш изправността на автомобила преди минусовите температури. Провери и ако е необходимо подмени всички течности по автомобила – антифриз, течност за чистачки, масло. Осигури си видимост, като подмениш и чистачките. И не на последно място – провери акумулатора – на никого няма да му е приятно да закъснее за работа, защото автомобила не пали.

Смяната на сезонните гуми има отношение не само към комфорта на пътуването, но най-вече за безопасността при шофиране както за водача, така и за другите участници в движението. За да бъдете сигурни и спокойни, можете да се възползвате от предложенията за закупуване на гуми на изплащане от партньорите на БНП Париба Лични Финанси.

Мария Христова

Здравей, аз съм Мария Христова

Здравей, аз съм Мария Христова

Занимавам се с маркетинг и рекламни проекти в БНП Париба Лични Финанси.

Как управлявам личните си финанси?
Вярвам, че управлението на личните финанси е философия. За да я разбереш напълно, трябва да се потопиш дълбоко.

Още мои публикации