Модерно отопление за разумни хора

Публикувано на от Валентина Райнова
Модерно отопление за разумни хора

Цените на енергоносителите се вдигат стремглаво и вече не си сигурен кое ще е най-доброто решение за дома ти?

Навън духа пронизващ леден вятър и студът пропива цялото ти тяло от подметките на обувките ти чак до връхчетата на ушите. Всичко, което искаш, е да се прибереш вкъщи на топло и да си направиш един ароматен чай. Защото вкъщи е най-хубаво.

Тази година цените на дървесината, тока и газта се увеличиха, а с тях скочиха и цените на парното, особено в най-населените градове, а именно в София и Пловдив, съответно с над 7% и 8%. Поскъпването за последното тримесечие на 2018 година за цялата страна е над 6%.

Но технологиите се развиват и модерните и разумни хора могат да избират между няколко иновативни и финансово изгодни начина да поддържат семейното огнище топло. Ще ти предложим три от най-предпочитаните и модерни видове отопление за дома.

На ток

Тук имаш най-много варианти, затова е най-добре да вземеш решение с оглед на размера на помещението, което искаш да затоплиш. За малки помещения (например стая), най-евтиният вариант е климатикът. Модерните уреди спестяват от сметката ти за ток, защото са много икономични. Само за сравнение, вентилаторните печки изразходват три пъти повече енергия, без да осигуряват пълен комфорт на дома ти. Когато предпочетеш климатик, решаваш температурните проблеми за лятото. Друг плюс на климатика е, че се поддържа доста лесно.

Алтернатива на климатика са конвекторните печки. Те са предпочитана опция, когато домът ти е саниран. Иначе ще затопляш излишно и неуспешно околната среда. Имай предвид, че те не са особено подходящи за спалня или детска стая, защото създават въздушно течение.

Предните две решения са подходящи за апартамент, но не и за цяла къща, защото трябва да инсталираш няколко уреда, които консумират много ток, а и могат да се развалят. Тук на помощ идва термопомпата, която е най-модерното и изгодно решение. Вярно е, че първоначалната инвестиция не е малка, но тя много бързо се изплаща поради голямата ефективност на уреда. Модерните термопомпи от 1 kW консумирана енергия отдават 4 kW топлина. Такъв уред може да се инсталира както при ремонт, така и при изграждане на нова инсталация дори и в апартамент, но не винаги си заслужава. Освен това е изгодна инвестиция, защото се разваля много рядко и работи дълго. По-удобна е, защото може да се управлява и чрез смартфона ти.

На пелети

Напоследък сериозно се повишава търсенето на печки на пелети, които са добра  алтернатива на климатиците. Въпреки че печка на пелети звучи старомодно, те са един от най-иновативните и рентабилни начини за отопление. Модерните печки се управляват от компютър, който подава точно количество пелети и това прави системата много ефективна. Хубаво е, че пелетите изгратя напълно и така печките стават изключително лесни за почистване. Можеш да програмираш печката и чрез смартфона си, както и да и задаваш седмична програма. Закупуването на такава печка може да натовари бюджета първоначално, но в дългосрочен план е добра инвестиция. Благодарение на ефективността на печката, пестиш пари от отопление, с който можеш да покриеш вноските на изтегления кредит, с който си купил печката. Голямото предимство на тези печки е уютът, който носят на дома ти. Те са модерната камина, около която да събираш семейството вечер.

Подово отопление

Преди няколко годинизвучеше като нещо много скъпо и луксозно, но вече не е. Технологиите позволиха на тази система да стане достъпна за много домове. Има две основни технологии за подово отопление: с тръби, (метапол) по които тече топла вода, или с електрически нагреватели. Това е по-доброто и ефективно решение, което може да се комбинира с различни видове настилки. Втората техника с електрическите нагреватели пък е по-лесната опция за подово отопление на апартаменти. С тях можеш да използваш термостат, който ще намали значително количеството ток, което ще е нужно за затопляне. Проблемите тук обаче са, че няма централно отопление и температурата трудно може да се регулира.

Ако пък търсиш най-екологичния и модерен начин за отопление в страната ни, можеш да пробваш соларни панели. Тук обаче първоначалната инвестиция ще е доста сериозна, а и ще ти трябва голям покрив, на който да разположиш панелите.

Каквото и да избереш за твоя дом, не забравяй, че можеш да финансираш избора си с БНП Париба Лични Финанси за една по-уютна и топла зима. Виж как да оптимизираш разходите си за студените месеци направиш тук. Разбери как да намалиш сметките си за ток през зимата.

  Здравей, аз съм Валентина Райнова

  Занимавам се с управление на съдържание и рекламни проекти в БНП Париба Лични Финанси.

  Как управлявам парите си?
  Вярвам, че финансовата стабилност се постига с добре обмислени приоритети. За добрия баланс ми помага съставянето на месечен бюджет, разумните разходи и автоматизираното спестяване.

  Прочети още мои публикации
   
  Автори
  Валентина Райнова

  Добрата финансова грамотност е в основата на ефективното управление на личните ни финанси.

  Валентина Райнова - Експерт Управление на съдържание и рекламни проекти
  Веселина Евтимова

  Планирам предварително всичките си разходи и обмислям внимателно решенията си за покупки.

  Веселина Евтимова - Специалист маркетинг и комуникации
  Най-четени

  Кредитната карта от БНП Париба Лични Финанси

  ОтЛични финансови новини - кредитна карта

   

  Щастливи служители - щастливи клиенти

  Една от основните причини да хората да харесват определена компания е обслужването.

   

  Нов процес за онлайн покупка на изплащане

  В променящия се свят БНП Париба Лични Финанси се стреми непрекъснато да подобрява процесите си в услуга на своите клиенти.

   

  Лични финанси

   

  Как да организираш абитуриентския бал

  Публикувано на 17 април 2019
  от Валентина Райнова
   

  5 начина да финансираш ремонт на дома

  Публикувано на 25 март 2019
  от Валентина Райнова
   

  Работещата майка: вдъхновение в модерния свят

  Публикувано на 18 март 2019
  от Веселина Евтимова
   
  Подобни публикации от Лични финанси

  Как да организираш абитуриентския бал

  Завършването на училище отбелязва важен етап от живота на всеки ученик. А големият финал е абитуриентският бал, от който се вълнува цялото семейство.

   

  5 начина да финансираш ремонт на дома

  Искаш ли да превърнеш дома си в уютното място, за което мечтаеш?

   

  Работещата майка: вдъхновение в модерния свят

  Повечето модерни жени са изправени пред труден избор: дали да се отдадат на работата си или да останат вкъщи да гледат децата.

   

  Защо да резервираш лятна почивка през март?

  Планирай лятната си почивка през пролетта, за да се възползваш от ранните намаления.

   

  8 нестандартни изненади за 8-ми март

  Изненадай любимите си жени с подарък по оригинален и нестандартен начин.

   

  Електронен четец или книга

  Книгата е неразделна част от живота ти. Искаш да притежаваш всички нови книги, но не разполагаш със средства да ги закупиш, а мястото в библиотеката прогресивно намалява.

   

  Обнови библиотеката с минимални средства

  Мечтаеш ли за място, в което може да съхраниш всичките си книги, като оставиш място и за нови?

   

  4 идеи за пътуване за 14 февруари

  Наближава 14 февруари – денят, в който светът празнува любовта, а у нас празнуваме и празникa на виното.

   

  Важните финансови уроци като детска игра

  Образователните игри с пари са отличен начин да научиш хлапето какво са парите и как се използват, преди да му връчиш първите джобни.

   

  Одобрен си за кредит: сега какво следва?

  Разбери кои са следващите стъпки и как можеш да изплатиш по-бързо задълженията си.

   

  За Блога

  Създадохме блога на БНП Париба Лични Финанси, за да ти осигурим място, където да получаваш полезни съвети за управлението на парите си, и където да научаваш актуалните тенденции от света на финансите и бизнеса.

  Тук ще говорим за възможностите на личните ти финанси, ще споделяме иновации и решения за твоя бизнес, и ще ти разказваме истории от нашата дейност.


  ×

  Общи условия за ползване

  БНП Париба Лични Финанси полага стриктни грижи за твоите лични данни. Можеш да се запознаеш в детайли с практиките ни относно информационната сигурност тук.

  Общи условия за достъп и ползване на блог към интернет страницата на БНП Париба Пърсънъл Файненс С.А., клон България

  1. Настоящият блог към интернет страницата (уеб сайт) с адреси www.bnpparibas-pf.bg/www.jet.bg е собственост на БНП Париба Пърсънъл Файненс С.А., клон България. Съдържанието на уеб сайта и блогът към него е предназначено да предоставя информация за Банката и нейните продукти и услуги до неограничен кръг лица (Потребители), както и да служи за обмен на такава между Банката и Потребителите.

  2. С осъществяването на достъп до сайта и използването на блога Потребителите, чрез конклудентни действия, удостоверяват, че притежават необходимите знания, умения и оборудване за осъществяване на връзка с интернет страницата. БНП Париба Пърсънъл Файненс С.А., клон България няма да отговаря за вреди, причинени на техническото оборудване (хардуер, софтуер и др.) на Потребителя, настъпили по време на и/или при и/или във връзка с осъществяването на достъп (вкл. при опит) до информацията на сайта. Следва да се има предвид, че неоторизираният достъп и пребиваването в компютърната система, хостваща този сайт, смущаването и/или затрудняването на работата и опитите за неразрешено модифициране и/или промяна на информацията съдържащи се в този сайт (вкл. и на хостващата компютърна система) е престъпление и се наказва съгласно действащия Наказателен Кодекс на Република България.

  3. Достъпът до този сайт е безплатен. Всички разноски, свързани с осъществяването на комуникационна свързаност към Интернет, са за сметка на Потребителя и ще бъдат понесени от него при условията и тарифите на съответния телекомуникационен оператор.

  4. Информацията, публикувана на този сайт, се отнася до БНП Париба Пърсънъл Файненс С.А., клон България и предлагани от Банката продукти и услуги. Никаква част от нея не е и не може да бъде разглеждана, възприемана и/или интерпретирана като покана, предложение, оферта, реклама и/или друг търговски способ и/или като правен съвет. БНП Париба Пърсънъл Файненс С.А., клон България отбелязва, че потребителското кредитиране е строго регламентирана дейност от Закона за потребителския кредит. Възможно е, с оглед конкретните параметри и разпоредбите на закона, действителна сделка да се различава съществено по част и/или всички характеристики публикувани на тази интернет страница.

  5. БНП Париба Пърсънъл Файненс С.А., клон България полага максимални усилия да предоставя актуална и точна информация на сайта относно продуктите и услугите си. Всяка публикация подлежи на промяна без предизвестие по преценка на и от "БНП Париба Пърсънъл Файненс" С.А. Банката не поема нито изрични, нито подразбиращи се гаранции от какъвто и да е вид относно информация, публикувана на сайта.

  6. БНП Париба Пърсънъл Файненс С.А., клон България не носи отговорност за всякакви имуществени и неимуществени вреди, възникнали директно, индиректно, поради или свързани с достъп до този сайт и информацията на него. Банката не гарантира адекватността, точността или пълнотата на съдържанието на сайта. Потребителите са изцяло отговорни за възприятията си, интерпретацията и оценката на информацията на сайта и блога (както и информацията, съдържаща се в сайтове, към които Потребителите използват препратки, съдържащи се на сайта или в блога) и носят пълната и безусловна отговорност за резултата от действия, предприети въз основа на информация предоставена чрез тази интернет страница.

  7. Потребителят няма право да генерира съдържание, което е незаконно, вредно, дискредитиращо, вулгарно, клеветящо или засягащо права и принципи, основани на раса, народност, етническа принадлежност, пол, произход, религия, образование, убеждения, политическа принадлежност, лично и обществено положение или имуществено състояние. Потребителят няма право и да публикува съдържание, което е под закрилата на Закона за авторско право и сродните му права, както и такова, нарушаващо патентно, търговско, авторско или друго право на собственост. Потребителят няма право да генерира съдържание, свързано с неразрешени рекламни материали, спам и вируси.

  8. Потребителят няма право да се представя за представител на БНП Париба Пърсънъл Файненс С.А., клон България или блогър, и по какъвто и да е начин да заблуждава останалите потребители за своята идентичност.

  9. БНП Париба Пърсънъл Файненс С.А., клон България е вписано в Регистъра на администраторите на лични данни на Комисията за защита на личните данни под № 0000119. Компанията е въвела всички задължителни технически и организационни мерки и процедури изисквани съгласно Закона за защита личните данни и най–добрите международни практики в областта. БНП Париба Пърсънъл Файненс С.А., клон България ще положи максимални усилия да гарантира неприкосновеността на информацията, съдържаща лични данни и предоставена от Потребителите онлайн чрез попълнени електронни формуляри, електронна кореспонденция и/или електронна платформа за обслужване.

  10. БНП Париба Пърсънъл Файненс С.А., клон България притежава изключителните права върху дизайна, структурата, съдържанието и интернет страницата като обект на авторското право. Всички посочени имена на продукти и услуги са регистрирани търговски марки и са собственост на БНП Париба Пърсънъл Файненс С.А., клон България и/или изрично посочените им собственици.

  11. Интернет страницата на БНП Париба Пърсънъл Файненс С.А., клон България е насочена към неограничен кръг лица. Лица, на които е забранен достъпът до страницата и/или изложената в него информация, не трябва да осъществяват достъп до страницата. За неуредени от настоящите общи условия въпроси се прилага действащото законодателство на Република България.

  ×

  Общи условия за ползване

  БНП Париба Лични Финанси полага стриктни грижи за твоите лични данни. Можеш да се запознаеш в детайли с практиките ни относно информационната сигурност тук.

  Общи условия за достъп и ползване на блог към интернет страницата на БНП Париба Пърсънъл Файненс С.А., клон България

  1. Настоящият блог към интернет страницата (уеб сайт) с адреси www.bnpparibas-pf.bg/www.jet.bg е собственост на БНП Париба Пърсънъл Файненс С.А., клон България. Съдържанието на уеб сайта и блогът към него е предназначено да предоставя информация за Банката и нейните продукти и услуги до неограничен кръг лица (Потребители), както и да служи за обмен на такава между Банката и Потребителите.

  2. С осъществяването на достъп до сайта и използването на блога Потребителите, чрез конклудентни действия, удостоверяват, че притежават необходимите знания, умения и оборудване за осъществяване на връзка с интернет страницата. БНП Париба Пърсънъл Файненс С.А., клон България няма да отговаря за вреди, причинени на техническото оборудване (хардуер, софтуер и др.) на Потребителя, настъпили по време на и/или при и/или във връзка с осъществяването на достъп (вкл. при опит) до информацията на сайта. Следва да се има предвид, че неоторизираният достъп и пребиваването в компютърната система, хостваща този сайт, смущаването и/или затрудняването на работата и опитите за неразрешено модифициране и/или промяна на информацията съдържащи се в този сайт (вкл. и на хостващата компютърна система) е престъпление и се наказва съгласно действащия Наказателен Кодекс на Република България.

  3. Достъпът до този сайт е безплатен. Всички разноски, свързани с осъществяването на комуникационна свързаност към Интернет, са за сметка на Потребителя и ще бъдат понесени от него при условията и тарифите на съответния телекомуникационен оператор.

  4. Информацията, публикувана на този сайт, се отнася до БНП Париба Пърсънъл Файненс С.А., клон България и предлагани от Банката продукти и услуги. Никаква част от нея не е и не може да бъде разглеждана, възприемана и/или интерпретирана като покана, предложение, оферта, реклама и/или друг търговски способ и/или като правен съвет. БНП Париба Пърсънъл Файненс С.А., клон България отбелязва, че потребителското кредитиране е строго регламентирана дейност от Закона за потребителския кредит. Възможно е, с оглед конкретните параметри и разпоредбите на закона, действителна сделка да се различава съществено по част и/или всички характеристики публикувани на тази интернет страница.

  5. БНП Париба Пърсънъл Файненс С.А., клон България полага максимални усилия да предоставя актуална и точна информация на сайта относно продуктите и услугите си. Всяка публикация подлежи на промяна без предизвестие по преценка на и от "БНП Париба Пърсънъл Файненс" С.А. Банката не поема нито изрични, нито подразбиращи се гаранции от какъвто и да е вид относно информация, публикувана на сайта.

  6. БНП Париба Пърсънъл Файненс С.А., клон България не носи отговорност за всякакви имуществени и неимуществени вреди, възникнали директно, индиректно, поради или свързани с достъп до този сайт и информацията на него. Банката не гарантира адекватността, точността или пълнотата на съдържанието на сайта. Потребителите са изцяло отговорни за възприятията си, интерпретацията и оценката на информацията на сайта и блога (както и информацията, съдържаща се в сайтове, към които Потребителите използват препратки, съдържащи се на сайта или в блога) и носят пълната и безусловна отговорност за резултата от действия, предприети въз основа на информация предоставена чрез тази интернет страница.

  7. Потребителят няма право да генерира съдържание, което е незаконно, вредно, дискредитиращо, вулгарно, клеветящо или засягащо права и принципи, основани на раса, народност, етническа принадлежност, пол, произход, религия, образование, убеждения, политическа принадлежност, лично и обществено положение или имуществено състояние. Потребителят няма право и да публикува съдържание, което е под закрилата на Закона за авторско право и сродните му права, както и такова, нарушаващо патентно, търговско, авторско или друго право на собственост. Потребителят няма право да генерира съдържание, свързано с неразрешени рекламни материали, спам и вируси.

  8. Потребителят няма право да се представя за представител на БНП Париба Пърсънъл Файненс С.А., клон България или блогър, и по какъвто и да е начин да заблуждава останалите потребители за своята идентичност.

  9. БНП Париба Пърсънъл Файненс С.А., клон България е вписано в Регистъра на администраторите на лични данни на Комисията за защита на личните данни под № 0000119. Компанията е въвела всички задължителни технически и организационни мерки и процедури изисквани съгласно Закона за защита личните данни и най–добрите международни практики в областта. БНП Париба Пърсънъл Файненс С.А., клон България ще положи максимални усилия да гарантира неприкосновеността на информацията, съдържаща лични данни и предоставена от Потребителите онлайн чрез попълнени електронни формуляри, електронна кореспонденция и/или електронна платформа за обслужване.

  10. БНП Париба Пърсънъл Файненс С.А., клон България притежава изключителните права върху дизайна, структурата, съдържанието и интернет страницата като обект на авторското право. Всички посочени имена на продукти и услуги са регистрирани търговски марки и са собственост на БНП Париба Пърсънъл Файненс С.А., клон България и/или изрично посочените им собственици.

  11. Интернет страницата на БНП Париба Пърсънъл Файненс С.А., клон България е насочена към неограничен кръг лица. Лица, на които е забранен достъпът до страницата и/или изложената в него информация, не трябва да осъществяват достъп до страницата. За неуредени от настоящите общи условия въпроси се прилага действащото законодателство на Република България.

  ×