Лични финанси

Колко струва екскурзията до Флоренция?

Публикувано на 4 септември 2015 от Катя Делипавлова

Колко струва екскурзията до Флоренция?

Предстоящите почивни дни през септември са страхотна възможност да посетиш някоя нова дестинация. А защо не Флоренция? Ето какво трябва да знаеш, за да организираш незабравимо пътуване до там:

Предварителното планиране е един от ключовите фактори за запомнящо се преживяване. Другият е приятелите, с които ще го споделиш. И ако вече имаш компания за пътуването, остава да направиш план на местата, които да посетиш и за бюджета, който да подготвиш.

Бюджетът

Флоренция не е от евтините дестинации и е добре да предвидиш дневни разходи около 30-40 евро на човек. С тези пари спокойно можеш да хапнеш пица или паста в някое от многобройните заведения в центъра. Имай предвид, че в Италия обслужването често е включено в сметката и не е необходимо да оставяш бакшиш. С такъв бюджет можеш да купиш и сувенири за подарък, и да се поглезиш с джелато и прекрасно кафе.

Отделно от дневните трябва да подготвиш и пари за транспорт, настаняване и посещение на забележителности.

Как да стигнеш?

Най-удобно е да пътуваш със самолет. До Флоренция няма директни полети от България, но можеш да се възползваш от изгодните цени на една от нискотарифните компании, която лети до Болоня. При по-ранна резервация, цената за отиване и връщане е 150-170 лева на човек.

След като кацнеш в Италия, имаш два варианта за придвижване до Флоренция – с влак или с т.нар. „shuttle” автобус, който те взема от аерогарата и те оставя на 5 минути от историческия център. Няма голяма разлика във времето за пътуване и цената – около 90 минути и 20 евро.

Къде да се настаниш?

Като една от най-популярните туристически дестинации в света, Флоренция предлага огромно разнообразие от възможности за настаняване – от апартаменти под наем и хостели, до бюджетни и супер луксозни хотели. Ако сте по-голяма компания, апартамент е най-изгодната опция. Но ако си на романтичен уикенд, огледай хотелите – ще откриеш прилична двойна стая в рамките на 50-70 евро. За по-луксозно настаняване, предвиди 100-120 евро на вечер.

Най-добре е да отделиш няколко часа да прегледаш сайтовете за хотелски резервации и да избереш място, което отговаря на бюджета ти. Добрата новина е, че градът е доста компактен и дори хотелите, разположени извън туристическия център са на не повече от 10-15 минути ходене от забележителностите.

Какво да гледаш?

Флоренция е рай за почитателите на европейския ренесанс, на готическата архитектура, на изкуството и на добрата храна. Градът е събрал в себе си огромни катедрали, невероятни галерии, а забележителностите са буквално на всеки ъгъл – фонтани, скулптури, дворци и всичко, което един турист може да пожелае.

Най-важните забележителности са съсредоточени на централния площад. Това са катедралата с нейния впечатляващ купол, кулата на камбанарията и баптисерията „Св. Йоан Кръстител” с „Портата на Рая”. За всички тези забележителности, можеш да си купиш пакетен билет, който струва 10 евро.

Това са само малка част от чудесата на Флоренция. Планирай си време и за да обиколиш страхотните паркове на града, да се насладиш на невероятната храна, каквато има буквално на всеки ъгъл, и да се потопиш в неповторимата атмосфера на флорентинските пазари.

Ако планът е готов, компанията също, можеш да разгледаш и възможностите за финансиране на пътуването с потребителски кредит. Онлайн калкулаторът ни ще ти помогне да направиш симулация на различите варианти за сума и вноска, според нуждите ти.

Катя Делипавлова

Здравей, аз съм Катя Делипавлова

Здравей, аз съм Катя Делипавлова

Занимавам се с управление на онлайн съдържание и общности в БНП Париба Лични Финанси, България.

Как управлявам парите си?
Вярвам, че човек трябва да спазва няколко важни правила, за да се радва на стабилно финансово здраве. Най-важното за мен е да харча разумно и да не се поддавам на емоционални покупки.

Още мои публикации