Лични финанси

Как семейство да „свърже двата края“ с една заплата?

Публикувано на 27 юли 2017 от Веселина Евтимова

Как семейство да „свърже двата края“ с една заплата?

Дали заради временна загуба на работа или по други причини, понякога не всички възрастни членове на домакинството получават заплата. В този момент, издръжката се поема от този, който има постоянен и сигурен доход.

За някои семейства е предизвикателство да балансират всички разходи с една заплата. Предлагаме ти няколко практически съвета, които ще ти помогнат да се справиш по-лесно в такава ситуация.

Направи си подробен месечен бюджет.

Тайната на добрия семеен бюджет е да определиш, с максимална точност приходите и разходите на семейството ти за месец. Помогни си, като анализираш всичките си сметки за последните няколко месеца. Организирай разходите в различни категории, като например храна, гориво, комунални услуги, джобни пари. Виж кои от тях можеш да намалиш. На база разходите, разпредели прихода си за месец по всички пера.

Започни да пазаруваш умно.

Идентифицирай всяка потенциална покупка като "необходимост" или "желание", преди да извадиш портфейла си. Желанията включват покупки като газирани напитки, кафе и вечеря в ресторант. Отстрани ненужните разходи, колкото е възможно. Също така намали разходите за „необходимите“ покупки. Например, пазарувай продукти, които са в промоция и имаш нужда от тях в момента, носи си храна в офиса, вместо да ходиш в заведение в обедната почивка.

По-малки разходи за комунални и битови услуги.

Можеш да намалиш сметките си, като предоговориш условия или смениш доставчиците си на услуги. Започни с този на интернет и телевизия, като опиташ да намалиш пакета си от програми. Смяната на тарифния план на телефона също е добра идея. За целта провери какви са офертите и при конкурентните оператори, за да избереш най-изгодния пакет услуги. Сметките за вода и ток, могат да бъдат намалени като намалиш термостата през зимата с няколко градуса. Не забравяй да изключваш уредите, които не ползваш, и смени старите крушки с енергийно спестяващи.

Помогни на бюджета си с допълнителен доход.

Първото, което трябва да направиш е да проведеш разговор с мениджъра си на постоянната си работа, какви са възможностите за увеличаване на заплата ти и какво можеш да направиш, за да ти бъде увеличена в близко бъдеще. Можеш да потърсиш и алтернативни източници на доход през свободното си време. В блога ни можеш да откриеш много идеи, с които да увеличиш месечните си приходи.

Ако имаш няколко кредита към различни финансови институции, те съветваме да ги обединиш в един. С  кредит за обединяване на задълженията си, плащаш само една вноска към една финансова институция. Така по-лесно можеш да предвидиш стойността на перото „кредити“ в семейния бюджет. А и няма опасност да пропуснеш някое плащане, което да донесе негативи за кредитната ти история.

Веселина Евтимова

Здравей, аз съм Веселина Евтимова

Здравей, аз съм Веселина Евтимова

Експерт Клиентско изживяване в ПБ Лични финанси

Как управлявам парите си?

Стремя се да бъда отговорен потребител.  Планирам предварително всичките си разходи и обмислям внимателно решенията си за покупки. Поддържам добра кредитна история, за да мога да финансирам бъдещи проекти или разходи, които не съм успяла да планирам добре.

Още мои публикации