Лични финанси

Как да избереш ски екипировка?

Публикувано на 27 ноември 2015 от Катя Делипавлова

Как да избереш ски екипировка?

Купуването на правилното ски оборудване е от съществено значение, ако искаш наистина да се насладиш пълноценно на времето прекарано на пистата.

Преди да тръгнеш на шопинг, трябва много добре да си изясниш от каква точно екипировка имаш нужда.

Ски обувки

Първото нещо, което трябва да избереш, са ски обувките. Най-важното при тях е да са удобни и да са ти по мярка. Когато ги пробваш, не трябва кракът ти да излиза от тях свободно, а трябва да прилепва плътно.

Ако пазаруваш онлайн, трябва точно да измериш ходилото си, така ще избереш правилния размер.

Облекло

Ски облеклото има няколко специфики. На първо място трябва да те предпазва от студа и същевременно да е леко.

Това се постига с трите слоя дрехи за ски:

Първият слой трябва да е от естествени материали, като памук, които ще запазят влагата далеч от кожата ти.

Вторият слой трябва да абсорбира влагата.

Третият слой ще е външната обвивка и трябва да бъде устойчив на влага, но и да е направен от дишаща материя.

Много важно е екипировката да ти е удобна и да се чувстваш в нея напълно подвижен. Можеш да избираш от цели комплекти или да закупиш отделно якето и ски панталона. Понякога пълният комплект е по-изгоден като цена.

Аксесоари

Избери си шапка, която плътно покрива челото, ушите и врата ти. Хубавата шапка е от съществено значение не само за предпазване от студа, но също така и за запазването на топлината. Избери си удобни и топли ски ръкавици, които позволяват да движиш пръстите си лесно, като същевременно ги държат топли.

Очила

Когато избираш ски очила трябва да гледаш за такива, които ще защитават очите ти от ярката слънчева светлина, отразяваща се на снега. Увери се, че очилата са добре проветрени и имат анти-замъгляващо покритие. Избери такива, които имат поляризирани лещи. Очилата са един от важните елементи на ски екипировката и не бива да ги подценяваш.

Чорапи

Обмисли закупуването на два различни вида чорапи, с които ще караш ски – външни вълнени чорапи и вътрешни копринени, така краката ти ще са топли. Добави найлонови гети, които ще запазят панталоните ти сухи и ще предотвратят навлизането на влага.

Ски

Когато купуваш ските, трябва да вземеш под внимание на какъв терен ще ги използваш и каква скорост се стремиш да развиеш. Ако си начинаещ, ти препоръчваме да избереш ски, които са по-компактни, защото те са по-къси и по-лесно се контролират. Средно напредналите скиори трябва да обмислят ски със средна дължина. По-дългите ски са за опитните скиори.

Подмяната на цялата ски екипировка или първото закупуване на такава е свързано с доста голям бюджет. В зависимост от производителите, общата сума може да достигне 5000 лева. И все пак, ако планираш подобна инвестиция, можеш да се възползваш от потребителски кредити или да вземеш цялата екипировка на изплащане при някой от нашите партньори.

Катя Делипавлова

Здравей, аз съм Катя Делипавлова

Здравей, аз съм Катя Делипавлова

Занимавам се с управление на онлайн съдържание и общности в БНП Париба Лични Финанси, България.

Как управлявам парите си?
Вярвам, че човек трябва да спазва няколко важни правила, за да се радва на стабилно финансово здраве. Най-важното за мен е да харча разумно и да не се поддавам на емоционални покупки.

Още мои публикации