Лични финанси

Как да избереш най-добрата прахосмукачка за дома си?

Публикувано на 13 март 2017 от Кристиана Банкова

Как да избереш най-добрата прахосмукачка за дома си?

Перфектното почистване на дома, често зависи и от качеството на прахосмукачката, която използваш. Как обаче да я избереш?

Понякога високата цена не ти гарантира желания резултат, ето защо подготвихме няколко съвета, които ще ти помогнат да избереш най-добрата прахосмукачка съобразена с нуждите на дома ти:

Мощност

Първото нещо, което трябва да погледнеш при избора на прахосмукачката е нейната всмукателна мощност. Колкото по-голяма е тя, толкова по-голямо е количеството прах, което поглъща за минимално време. В зависимост от това какви повърхности ще почистваш с нея можеш да определиш мощността ѝ. Например, ако домът ти няма килими и са повече гладки повърхности можеш да избереш до средна мощност. Ако имаш домашен любимец и различни по дебелина килими и мокети, те съветваме да се спреш на такава с голяма всмукателна мощност.

Накрайници

След силата на всмукателната мощност следващи по важност са видовете накрайници, които има прахосмукачката. Има много модели, които предлагат повече от 3 накрайника, като стандартно видовете са за тапицерии с къса твърда четка, с дълга мека четка и за ъгли с плоска форма. Съветваме те да обърнеш специално внимание на видовете накрайници в зависимост от нуждите ти. Често космите от домашните любимци са трудни за почистване, затова, ако имаш такива, е добре моделът прахосмукачка да има турбо накрайник. Той представлява валяк с широк отвор, който се върти под въздействието на силна въздушна струя. Лесно почиства дебели килими, които често събират между снопчетата си прах, влакна и косми.

Тръби

В зависимост от материала си, тръбите са пластмасови и метални. Препоръчваме ти да избереш прахосмукачка с метални тръби, защото са по-устойчиви и по-трайни от пластмасовите. Телескопичните са по-удобни, защото лесно можеш да настройваш желаната дължина на тръбата, за да достигнеш всички места в дома си.

Филтри

Според филтъра си прахосмукачките могат да бъдат с текстилни торбички, които пречистват въздуха доста ефективно. Друга опция е  хартиената торбичка, която обаче намалява всмукателната мощност. Можеш да избереш и прахосмукачка без торбичка, при която праха се събира в контейнер, който лесно може да се почиства и мие. При тях има филтър, който трябва да бъде сменян на всеки 6 или 12 месеца. Друг вид филтър е водният, който представлява резервоар с вода, през който преминава въздуха заедно с праха. Когато избираш прахосмукачката си имай предвид дали някой член от семейството ти страда от алергии. Ако е така, те съветваме да не се спираш на такава с торбичка, защото тя увеличава риска от алергии.

При избора внимателно сравнявай цените в различните магазини. Можеш да вземеш идеалната за теб прахосмукачка, без да правиш компромис с качеството, с потребителски кредит от БНП Париба Лични Финанси. А ако ти предстои по-голям ремонт ти предлагаме да видиш нашите съвети за освежаване на дома.

Кристиана Банкова

Здравей, аз съм Кристиана Банкова

Здравей, аз съм Кристиана Банкова

Здравей, казвам се Кристиана Банкова.

Изпълнявам длъжността експерт управление на съдържание и рекламни проекти в БНП Париба Лични Финанси.

Как управлявам парите си?

Ефективното управление на личните финанси е значителна част от ежедневието на всеки човек. За мен най-важно е винаги да имам резерв от спестени средства, за да мога да посрещам извънредните ситуации без затруднение.

Още мои публикации