Лични финанси

Как да избереш хладилник

Публикувано на 17 юли 2019 от Веселина Евтимова

Как да избереш хладилник

Хладилникът е един от най-важните уреди в кухнята. Как да избереш подходящия за теб?

Имаш нужда от нов хладилник? Първото нещо е да определиш бюджет, а след това - какъв точно модел ти трябва. Размерът, капацитетът, дали да има фризер или не, енергийният клас – това са важни характеристики, на които трябва да обърнеш специално внимание.

Бюджет

На пазара се предлага голямо разнообразие от модели и разбира се, цените варират. Можеш да намериш хладилник и за 300 лв., и за 3000 лв. Съветваме те да избереш по-висок клас, на цена 700 – 900 лв. За този бюджет можеш да си купиш добър хладилник от водещ производител, както правят и много българи според нашата класация „Топ 10 на изплащане“.

Добра новина е, че търговците много често пускат промоции на хладилници. Затова следи предложенията им. Можеш да се възползваш и от специални оферти на покупка на изплащане с 0% лихва от БНП Париба Лични Финанси.

Размер

След като определиш бюджета си, трябва да решиш и какъв размер ти трябва. Ако имаш голямо семейство, то трябва да се спреш на по-голям хладилник с фризер и много рафтове.

Избери модел

Мини бар

Тези модели са много подходящи за по-малка кухня. Обикновено можеш да ги видиш в хотелите, тъй като са нискобюджетен вариант за съхранение и охлаждане. Те са много компактни, до 160 см високи, до 60 см широки, което ги прави подходящи за малки пространства. Предимството им е ниската цена, която се дължи на опростения дизайн и функции.

С фризер

Този тип хладилници са едни от най-популярните и са предпочитан избор на домакинствата. Фризерът е разположен или в долната част, или в горната, в зависимост от модела и дизайна на производителя. Има всякакви варианти – разнообразието откъм размери, дизайн, екстри е наистина голямо – всичко е въпрос на вкус и предпочитания.

Side-by-Side

Тези модели са с две врати, които се отварят в противоположни посоки. Те са големи и са подходящи за по-голямо семейство. Имат камери, които могат дори да заемат половината от хладилника.

За вграждане

Напоследък този тип хладилници стават все по-предпочитан избор за домакинствата. Те се вграждат в кухненското оборудване и остават незабележими, скрити зад вратите. По този начин се запазва цялостта на кухненския дизайн и естетическия вид на цялото помещение. 

Характеристики

Енергиен клас

Когато избираш, какъвто и да е домакински уред, обърни внимание на енергийната им ефективност. Хладилниците, които са с клас на ефективност от А до В са с ниска консумация на енергия. Вече има модели, които имат потребление на енергия по-малко от това на клас А и се означават с А+ или А++. Съветваме те да си купиш с възможно най-голям клас – от А+ нагоре, защото така ще спестиш енергия и покупката ще се изплати във времето.

Ниво на шума

Може да ти изглежда като малка подробност, но никак не е за подценяване да провериш какво е нивото на шум. Представи си, че имаш гости и трябва да ги настаниш на дивана в кухнята? Няма да им е особено приятно хладилникът цяла вечер да шуми, нали? Така че обърни внимание и на нивото на шума.

Рафтовете

Рафтовете в един хладилник са най-често употребявания елемент от него. Затова трябва да са ти удобни, но и сигурни. Обърни внимание от какво са направени – дали са пластмасови, метални или стъклени. Последният вариант е за предпочитане - рафтовете от закалено стъкло са здрави, лесни за почистване, с гладка повърхност и стъклото не ограничава видимостта. Някои рафтове в хладилника могат да се регулират, а това дава по-голямо удобство, тъй като може лесно да регулира височината и разстоянието между рафтовете, според желания си.

Поставка за бутилки

Поставянето и изваждането на бутилките не изисква преместване на останалите продукти в хладилника, а поставените бутилки по никакъв начин не оказват влияние върху вътрешното пространство. Много е удобно!

Изборът на подходящ хладилник зависи от бюджета, който имаш, параметрите, качествата и марката, които желаеш. Какъвто и хладилник да избереш, винаги можеш да разчиташ на потребителски кредит за покупка от БНП Париба Лични Финанси.

Здравей, аз съм Веселина Евтимова

Здравей, аз съм Веселина Евтимова

Специалист маркетинг и комуникации в БНП Париба Лични Финанси.

Как управлявам парите си?

Стремя се да бъда отговорен потребител.  Планирам предварително всичките си разходи и обмислям внимателно решенията си за покупки. Поддържам добра кредитна история, за да мога да финансирам бъдещи проекти или разходи, които не съм успяла да планирам добре.

Още мои публикации