Лични финанси

Изкуството да пазаруваш без лихва с кредитна карта

Публикувано на 10 юли 2018 от Веселина Евтимова

Изкуството да пазаруваш без лихва с кредитна карта

Кредитната карта е прекрасно нещо: не носиш пари в брой, пазаруваш навсякъде, можеш да си купуваш стоки на изплащане и дори не трябва да чакаш заплатата, за да се възползваш от промоцията. Нека ти разкажем малко по-подробно какво е гратисен период и как да се възползваш пълноценно от него.

Гратисен период

Да, кредитната карта е удобство, защото ти е на разположение във всеки един момент. Но не забравяй, че това са пари взети назаем, а както ти е известно, всеки заем идва с лихви. За щастие, ако използваш кредитната си карта разумно и погасяваш изхарченото в определения от картоиздателя ти срок, няма да се налага да ги плащаш. Времето, в което можеш да възстановиш изразходените пари от кредитната си карта без да ти се начислява лихва, се нарича гратисен период. Всяка кредитна карта има различен гратисен период като обикновено започва от 40 дни. При кредитните карти от БНП Париба Лични Финанси, гратисният период при покупка на POS терминал и онлайн е цели 58 дни. Това означава, че ако направиш покупка и върнеш задълженията си в този срок, няма да ти се начисли никаква лихва. Гратисният период ти дава възможност да управляваш разумно личния си бюджет и да имаш достатъчно време да поддържаш баланс. Възползвай се от тази възможност!

Какви са предимствата за теб?

Можеш да си позволиш да пътуваш повече като си купуваш билети и си резервираш хотели онлайн (и дори няма да ти се налага да купуваш валута, защото можеш да използваш кредитната си карта навсякъде по света). Ще можеш най-после да си купиш мечтания телевизор или да си вземеш нов парфюм без да чакаш заплатата, но и без да плащаш допълнително.

Ще ти дадем пример: да кажем, че любимият ти човек има рожден ден, но ти си пред заплата. Искаш да организираш незабравима вечер и да подариш нещо прекрасно, но не можеш да си го позволиш в момента. Няма за какво да се притесняваш, ако имаш кредитна карта. Просто избери заведение, което приема плащания с кредитни карти (а тук изборът е голям). Освен че ще отпразнувате събитието спокойно, ще успееш и да купиш желания подарък.

Гратисният период започва да тече от момента на покупката. В следващото си извлечение ще видиш колко точно дължиш и докога можеш да го върнеш, без да ти се начислява лихва. Ако си купил подаръка на 27 февруари и сте празнували на следващия ден, в  извлечението си за месец март ще видиш, че дължиш парите си до 26 април. Това означава, че ако успееш да върнеш дължимото до 25 април, няма да платиш никаква лихва. Лесно, нали?

Ако още не си сигурен как да се възползваш от гратисния си период, изгледай това кратко видео.

Пазаруването с кредитна карта е постижимо удобство. За да си сигурен, че това е най-доброто решение и за теб, виж тези 4 причини да имаш кредитна карта, а ако имаш още въпроси, тук можеш да намериш отговорите на най-често задаваните въпроси.

Веселина Евтимова

Здравей, аз съм Веселина Евтимова

Здравей, аз съм Веселина Евтимова

Експерт Клиентско изживяване в ПБ Лични финанси

Как управлявам парите си?

Стремя се да бъда отговорен потребител.  Планирам предварително всичките си разходи и обмислям внимателно решенията си за покупки. Поддържам добра кредитна история, за да мога да финансирам бъдещи проекти или разходи, които не съм успяла да планирам добре.

Още мои публикации