Нашата дейност

Телевизорът и смартфонът са най-важните устройства за българите

Публикувано на 6 март 2017 от Кристиана Банкова

Телевизорът и смартфонът са най-важните устройства за българите

Класацията „Топ 10 на изплащане“ за 2016 г. показва, че хората най-често са кандидатствали за покупка на телевизори и смартфони на изплащане.

На първо място по брой получени молби за финансиране на покупка на изплащане е телевизорът. Той е плътно следван от смартфона като разликата е по-малко от две хиляди молби. Ето защо експертите на компанията са уверени, че скоро модерните телефони ще заемат първото място в класацията и ще изместят постоянния лидер.

Защо хората купуват телевизори и смартфони?

Тези две устройства са най-важни за българина, защото с тях хората могат да се забавляват, да комуникират, да работят от разстояние, да пазаруват, да се информират и да управляват личните си финанси. През модерен телефон, те четат и публикуват в социалните медии, играят, обменят съобщения с приятели или проверяват пощата си. Смарт телевизорите се използват за гледане на онлайн видео клипове и филми, слушане на музика, играене на видео конзоли, сърфиране в интернет, слушане на IP радио и много други дейности.

Какъв е най-търсеният модел?

Най-търсеният телевизор е HD Ready с резолюция 1 366х768 и има вграден Wi-Fi модул, което позволява лесна връзка с домашната интернет мрежа. Цената му е 540-590 лева. Той е значително по-евтин от победителя през 2015 година, който беше на цена 970-1 020 лева. Освен това е с по-малък екран и по-ниска резолюция.

Най-търсеният смартфон през 2016 година е на цена 490-540 лева и има всички важни за потребителите функции: голям 5,2 инча екран, поддържа 3G и 4G мрежи, има силен процесор, Wi-Fi модул и GPS. Той също е значително по-евтин от миналогодишния победител, който струваше 1 300-1 400 лева.

Какво се случва с лаптопите и таблетите?

Традиционният №3 в класацията, лаптопът, вече е на четвърта позиция, изместен от пералнята. Друго свързано устройство, което през 2015 година беше в топ 10 – таблетът, вече не присъства в рейтинга. През 2016 година сред най-търсените стоки, купувани на изплащане бяха и хладилниците, готварските печки, диваните, климатиците, обзавеждането за спалня и матраците.

За какво хората харчат повече?

Интересна тенденция в класацията е спадът на средната цена на най-търсената електроника. Основните причини за това са две:

- На първо място, производителите предлагат по-евтини модели, благодарение на развитието на технологиите и на иновациите.

- Втората причина е, че българите не желаят да харчат големи суми за устройства, които ще бъдат остарели след 2-3 години.

В същото време българите кандидатстват за по-големи кредити за покупка на бяла техника, като хладилници, перални и готварски печки. Например, най-желаният хладилник е по-скъп с повече от 45% в сравнение с победителя през 2015 година и е на средна цена 590-640 лева. Обяснението за това е, че цените в този сегмент не се променят толкова чувствително в сравнение с телевизорите и смарт устройствата. В същото време българите осъзнават, че това е техника за дълготрайна употреба и са готови да похарчат по-голяма сума.

Цялата класация „Топ 10 на изплащане“ за 2016 година и анализ от експертите на БНП Париба Лични Финанси можете да откриете тук.

Кристиана Банкова

Здравей, аз съм Кристиана Банкова

Здравей, аз съм Кристиана Банкова

Здравей, казвам се Кристиана Банкова.

Изпълнявам длъжността експерт управление на съдържание и рекламни проекти в БНП Париба Лични Финанси.

Как управлявам парите си?

Ефективното управление на личните финанси е значителна част от ежедневието на всеки човек. За мен най-важно е винаги да имам резерв от спестени средства, за да мога да посрещам извънредните ситуации без затруднение.

Още мои публикации