Лични финанси

5G – какво трябва да знаем?

Публикувано на 12 септември 2019 от Валентина Райнова

5G – какво трябва да знаем?

5G технологията навлиза в живота ни - какво всъщност ще се промени?

5G – или казано по-просто „пето поколение“ е следващата стъпка в развитието на мобилния интернет. В момента мрежите са 3G и 4G и те са с много по-слаби характеристики от 5G. Основната разлика е в скоростта на преноса на данни. С 5G много по-бързо ще можеш да прехвърляш големи масиви информация, като целта е 5G да осигури скорости от 20Gbps, докато досега максималната скорост на 4G е до 100 Mbps. Добрата новина е, че вече и в България има 5G станции и всички водещи оператори у нас обявиха планове за развитие на тази мрежа.

5G и добавената реалност

Появата с холограма на Майкъл Джексън на музикални награди преди известно време беше истински фурор. С 5G технологията това ще е възможно не само по световните сцени и телевизионни програми. Ще можеш да си говориш с близки и да ги виждаш чрез холографски конферентни разговори, прогнозират експерти. Наскоро на изложението за електроника в Лас Вегас една белгийска компания демонстрира това, с помощта именно на 5G технологията. Те проведоха среща във виртуална среда и то със стотици хора. Така, ако роднините ти живеят на хиляди километри, с 5G технологията и очила за добавена реалност ще си говорите все едно сте заедно в стаята.

По-автономни коли

Автономни коли и градски транспорт – експерти прогнозират, че е напълно възможно. Резултатът е нормализиране на трафика и движението в големите градове. Но как ще се случи това? Отново благодарение на 5G технологията! С помощта на по-добрата връзка комуникацията между колите ще става много по-лесно и бързо.

8К телевизия

За телеманиаците 5G технологията ще донесе изключителното изживяване да гледат 8К телевизия с резолюция два пъти по-голяма от 4K – 7680Х4320 пиксела. И в момента тази технология е налична, но причината да не е по-масова е именно липсата на съдържание - и 5G ще промени това, обещават специалистите.

5G технологията и медицината

Да ни лекуват от разстояние, през интернет - фикция или напълно реално? Прогнозите са, че 5G технологията ще помогне на медиците да могат да осъществяват прегледи от разстояние. За улеснение в линейките ще може да се осъществява връзка в реално време с лекарите в болниците, докато превозват болния.

Нов начин на гледане на мачове

5G технологията ще зарадва с много нови преживявания и спортните фенове. Представи си да гледаш любимия си футболен отбор все едно си съдията на терена? Това може да стане напълно реално с помощта на VR каска или очила. Благодарение на 5G мрежата ефектът ще е дори по-добър, отколкото на стадиона, обещават експертите.

Как иновациите ще променят живота ни, можеш да научиш от статията за иноватините технологии.

Валентина Райнова

Здравей, аз съм Валентина Райнова

Здравей, аз съм Валентина Райнова

Занимавам се с управление на съдържание и рекламни проекти в ПБ Лични финанси.

Как управлявам парите си?
Вярвам, че финансовата стабилност се постига с добре обмислени приоритети. За добрия баланс ми помага съставянето на месечен бюджет, разумните разходи и автоматизираното спестяване.

Още мои публикации