Лични финанси

5-те най-продавани марки нови автомобили от началото на 2020 г.

Публикувано на 28 октомври 2020 от Валентина Райнова

5-те най-продавани марки нови  автомобили от началото на 2020 г.

Пандемията от коронавирус принуди много бизнеси да спрат да работят, а това неизменно се отрази на техните приходи.

Дали е подобна ситуацията и на българския автомибилен пазар?

Как Covid-19 се отрази на пазара?

Май месец се оказа ключов и за продажбите на автомобили у нас заради кризата. Както можеше да се очаква, пандемията „срина“ продажбите на нови коли не само в България, а и в целия свят. По данни на КАТ през първите 6 месеца на 2020 г. са били регистрирани 10 161 нови автомобила, което е с 45% спад в сравнение със същия период на 2019 г. Преди 12 месеца регистрациите са били 18 323.

Добрата новина е, че след големия спад в месеците април и май, през юни е било отчетено постепенно възстановяване, като са били регистрирани 3 684 нови коли, което е само с 6% по-малко в сравнение с юни 2019 г.

Кои са най-продаваните нови коли от началото на 2020 г.?

За да се ориентираш по-лесно какво харесват хората, сме ти подготвили и топ 5 на новите автомобили според данните на КАТ.

5. Volkswagen – 1081 автомобила

Българите са фенове на немските коли, независимо дали сме в криза или не. Само през юни са били купени повече от 200 нови коли на марката, което е двойно повече в сравнение с месец май.

Когато става въпрос за конкретен модел, оказва се, че move Up! е най-предпочитаният избор. Най-вероятно, причината е относително доброто му оборудване и то на добра цена.

4. Toyota – 1182 автомобила

Феновете на Toyota показват постоянство и продажбите на марката са стабилни. През юни месец 2020 г. у нас са регистрирани 159 нови коли от тази марка, а през май месец – с 3 повече – 162.

При избора на модел, Aygo може да бъде определен като предпочитан за цената си. Българите залагат на него като добър вариант за базов модел на марката за цена около 19 000 лв. Ниво X-Start има радио с USB и климатик, но имай предвид, че прозорците се вдигат ръчно, което е леко неприятно за тази цена.

3. Renault – 1276 автомобила

Години наред френските коли са на първите места в класациите у нас. През 2020 г. обаче нещата не стоят точно така и Renault леко изостана спрямо другите автомобилни компании.

Като предпочитан модел на първо място е Clio V. Той може да бъде закупен за около 19-20 000 лв., с ниво на оборудване Life, което включва климатик, електрически стъкла и огледала, радио с USB и Bluetooth, централно заключване, дневни LED светлини.

2. Dacia - 1357 автомобила

Учудващо, но през юни 2020 г. новорегистрираните Dacia са 252 броя – недостатъчно, за да продължи да заема първото място като предпочитана марка за българите и тази година. Любопитното е, че е детронирана от лидерското място от Skoda, която се възприема като по-висок клас бранд с по-висока цена.

Съответно, българите предпочитан Dacia Logan или Sandero. Базовите модели в повечето случаи имат тонирани стъкла, LED дневни светлини и/или резервна гума.

1. Skoda – 1458 автомобила

Само през юни 2020 г. българите са купили 418 нови шкоди, а общо за полугодието – близо 1 500. Това нарежда чешката марка на първо място по продажби, измествайки досегашния лидер Dacia.

Любимият модел на марката за българите пък се оказва Fabia. Той е изключително достъпен вариант при избора на нова кола, като за актуалния фейслифт (модел на годината) получаваш в пакетната цена климатик, централно заключване, електрически огледала с подгряване, борд компютър, радио, резервна гума и др. приятни екстри.

Ако е време за нов автомобил, разгледай предложенията на пазара. Покупката можеш да финансираш с Автокредит Нова на БНП Париба Лични Финанси. С Автокредит Нова ставаш собственик на автомобила веднага, без да чакаш да го изплатиш. Лесно е - просто опитай!

Валентина Райнова

Здравей, аз съм Валентина Райнова

Здравей, аз съм Валентина Райнова

Занимавам се с управление на съдържание и рекламни проекти в ПБ Лични финанси.

Как управлявам парите си?
Вярвам, че финансовата стабилност се постига с добре обмислени приоритети. За добрия баланс ми помага съставянето на месечен бюджет, разумните разходи и автоматизираното спестяване.

Още мои публикации