Лични финанси

5 предимства на безконтактното плащане с банкова карта

Публикувано на 3 септември 2020 от Петко Палазов

5 предимства на безконтактното плащане с банкова карта

Безконтактните плащания отдавна не са екзотика, а част от съвременнния начин на живот.

В днешно време можеш да използваш най-различни предмети и устройства като алтернатива на плащанията в брой – традиционно се използват дебитни или кредитни карти, но да платиш безконтактно е възможно и със смартфон, часовник, гривна, чип и дори стикер. Проучванията показват, че след 2018 г. повече от половината картови плащания в Европа вече са безконтактни, което ги превръща в новия „стандартен начин“ за плащане.

Началото

Всичко започва през 90-те години на XX век, когато достиженията на науката в областта на радиочестотната идентификация започват да се използват за така наречената near-field communication (NFC) – вид безжична комуникация, която позволява на две устройства да комуникират по между си от близко разстояние (4 см или по-малко) като обменят данни по сигурен начин.

Първоначално технологията е използвана за улеснение в градския транспорт на големите мегаполиси, предоставяйки възможност на жителите им бързо и удобно да заплатят пътуването си – това се случва през 1996 г. в Сеул (Upass) и през 2003 г. в Лондон (Oyster Card). Неограничените възможности са забелязани бързо от финансовия сектор и познатият символ за безконтактно плащане се появява масово върху банковите карти, като потребителите от цял свят се възползват от преимуществата на иновативния процес.

Бързината е от значение

В условията на все по-динамично и забързано ежедневие бързото разплащане безспорно е сред основните предимства на този тип плащания. Не се налга да предоставяш картата, за да бъде поставена в четеца на POS-терминалното устройство и да въвеждаш ПИН код.

Така буквално печелиш повече време – безконтактното плащане на POS терминал е със 7 секунди по-бързо от обикновено плащане с карта и с 15 секунди по-бързо от плащане в брой. Ефектът се засилва още повече, ако си в любимия ти търговски център и пред теб има опашка от шест човека, които предпочитат да платят в брой - така ще се наложи да изчакаш още минута и половина само заради самото плащане.

Край на монетите в джоба

Безконтактните плащания се използват преимуществено за малки покупки, за които по принцип плащаме кеш – в търговските центрове, хранителните магазини и заведенията. 

Повечето от нас не обичат монетите из джобовете, които оставят след пазаруване в брой, а резултатът е, че често се опитваш да ги похаричш по-бързо, за да се освободиш от тях и така правиш необмислени покупки, за дребни неща, които може да се окаже, че не ти трябяват и не са ти необходими. Плащайки с карта, не мислиш къде да държиш дребните монети и рестото остава спестено за важните покупки.

По-удобно е

Технологията освен че прави разплащанията по-бързи от всякога, изисква по-малко действия от страна на потребителя. Това е и причината 65% от запитаните в рамките на проучването на Mastercard – Masterindex потребители да посочат удобството на процеса като основен мотив за предпочитане на безконтактните плащания.

Картата не напуска ръката ти и единственото, което се изисква е да доближена до POS терминалното устройство. Така можеш да правиш множество покупки без да носиш пари в брой.

Трансакциите са защитени

Безконтактните плащания са с изключително високо ниво на сигурност, тъй като картата не се поставя физически в четящото устройство и по този начин се минимизира рискът от скимиране – неправомерно копиране чрез скенер (скимер) на данните от магнитната лента на картата с цел последващото им копиране върху карта дубликат.

За да бъдат защитени средствата ти и в изпълнение на Европейската директива PSD2 при използване на кредитната карта на БНП Париба Лични Финанси е предвидено всяка 6-та безконтактна трансакция под 100 лева да изисква въвеждане на ПИН код, като броят на трансакциите не зависи от периода, в който са извършени. Tова е направено с цел предотвратяване на злоупотреби с кредитната карта и е в съответствие с правилата за сигурност на безконтактните плащания, приети от Европейския съюз.

По-безопасно е

Банкнотите и монетите в обращение далеч не са сред най-чистите обекти, до които се докосваме всеки ден. В действителност, много изследвания ги нареждат сред най-мръсните предмети, които ежедневно влизат в употреба наред с клавиатурата на компютъра, телефона и бутоните в асансьора.

Това е и една от причините на 25 март 2020 година Европейският банков орган да насърчи използването на безконтактни плащания с цел ограничаване на разпространението на COVID-19 и осигуряването на потребителите на безопасни плащания в условията на социална дистанция и ограничения. Безконтактното плащане е по-безопасно, тъй като не само не се налага да боравиш с банкноти, които вероятно са минали през хиляди ръце, но и не трбява да докосваш POS-терминалното устройство за въвеждането на ПИН код. 

Плащай безконтактно удобно с кредитна карта от БНП Париба Лични Финанси.

 

Петко Палазов

Здравей, аз съм Петко Палазов

Здравей, аз съм Петко Палазов

От две години съм юрисконсулт в съдебен отдел на БНП Париба Лични Финанси.


Как управлявам парите си?

Разумното и отговорно управление на личните финанси ми дава свобода да се занимавам с нещата, които са наистина важни за мен и да осъществявам плановете си. Убеден съм, че финансовата грамотност може да помогне на всеки от нас да постигне начина на живот, към който се стреми.

Още мои публикации