Лични финанси

4 причини да имаш кредитна карта

Публикувано на 31 август 2017 от Веселина Евтимова

4 причини да имаш кредитна карта

Финансовата независимост е цел на всеки един от нас, защото дава свобода и сигурност в ежедневието. Кредитната карта е един практичен инструмент, който осигурява добра финансова независимост.

Често хората се притесняват да притежават кредитна карта, поради незнанието как да я използват правилно или как да се възползват пълноценно от нейните предимства. Истината е, че ако ползваш картата си отговорно и информирано, тя може да ти помогне в много ситуации. Разбери какви са ползите да имаш поне една кредитна карта:

Бонуси и отстъпки

Стандартната дебитна карта ти предлага нулеви възнаграждения или много малки допълнителни ползи. За разлика от нея,  кредитната карта ти дава възможност да получиш много бонуси, преференции или отстъпки, когато я използваш отговорно - като отстъпки при резервация на самолетни билети, хотел или кола под наем. Можеш да пазаруваш стоки за дома и лична употреба, ако не разполагаш с пари в брой, или да направиш по-голяма покупка, без да се налага да чакаш да бъдеш одобрен за стоков кредит, например.

Безопасност

Плащането с кредитна карта е по-сигурно от гледна точна на загуби или измами. Ако от парите в дебитната ти карта бъде изтеглена сума неправомерно, ще мине по-дълго време, докато се установи измамата и парите ти бъдат върнати. Издателят на кредитната карта винаги следи трансакциите и, преди да ги одобри, внимателно проверява получателя на парите. В случай на установено неправомерно плащане с кредитната ти карта, ти няма да загубиш пари. Необходимо е да уведомиш издателя на картата си за измамата и той задейства процедура за бързото разрешаване на проблема.

Застраховка

Повечето кредитни карти автоматично се придобиват с изобилие от потребителски защити, които хората дори не осъзнават, че имат. Такива са застраховка за автомобили под наем, застраховка при пътуване, дори застраховка живот и временна нетрудоспособност.  

Плащаш всичко навсякъде и по всяко време

Когато искаш да наемеш кола или да запазиш стая в хотел, почти сигурно е, че ще ти е по-лесно, ако имаш  кредитна карта. Много често тя е единствената възможност, за да се възползваш от определелена услуга Така че, ако искаш да нямаш проблеми, когато пътуваш в страната и извън нея, е по-добре да имаш кредитна карта за подобни плащания. Така никога няма да изпаднеш в неудобно положение, а плащането ти ще минава на мига. 

Списъкът с ползите от това да имаш кредитна карта е много дълъг, стига да я използваш отговорно и добре да си се запознал с пълните условия в договора си. Можеш да разбереш още любопитни ситуации, в които кредитната карта ще ти помогне в блога. Ако имаш кредитна карта от БНП Париба Лични финанси и все още не си я активирал, но си се убедил в ползите ѝ, можеш да намериш повече информация за активирането и използването ѝ в сайта ни.

Веселина Евтимова

Здравей, аз съм Веселина Евтимова

Здравей, аз съм Веселина Евтимова

Експерт Клиентско изживяване в ПБ Лични финанси

Как управлявам парите си?

Стремя се да бъда отговорен потребител.  Планирам предварително всичките си разходи и обмислям внимателно решенията си за покупки. Поддържам добра кредитна история, за да мога да финансирам бъдещи проекти или разходи, които не съм успяла да планирам добре.

Още мои публикации