Лични финанси

3 знака, че е време да си съставиш бюджет

Публикувано на 28 декември 2015 от Катя Делипавлова

3 знака, че е време да си съставиш бюджет

Знаеш ли, че ако отделяш по 1-2 часа на месец за планиране на личните ти финанси, ще започнеш да изпълняваш плановете си с лекота, независимо дали искаш да си купиш нов телефон, да ремонтираш дома си или планираш ваканция?

За никой не е тайна, че добре планираният личен бюджет е в основата на финансовата стабилност. Вече сме говорили защо е важно да имаш семеен бюджет, но ако все още не си сигурен, ето 3 признака, по които да познаеш, че е време да направиш промени в управлението на финансите си:

Живееш от заплата на заплата

Ако в края на месеца оставаш без пари и нямаш нищо спестено, това е спешен сигнал, че трябва да прегледаш финансите си. Виж къде отиват парите ти и за какво ги харчиш. За целта можеш да избереш и подходящо мобилно приложение, с което по-лесно ще следиш и контролираш приходите и разходите си.

Изплащаш няколко кредита

Потребителските кредити и кредитните карти са все по-популярен метод за финансиране на стоки и проекти както за дома, така и за лично ползване.

Често се случва да имаме повече от един кредит и то към различни банки и институции, което от своя страна е обвързано и с нуждата от прецизна организация на месечните плащания.

За да си сигурен, че няма да пропуснеш някоя от вноските и да изпаднеш в просрочие, планирай в бюджета си задължително перо за този разход. От друга страна, за да оптимизираш броя на месечните си плащания и да спестиш от разхода за трансакция за всяка една вноска, можеш да разгледаш възможностите, които ти дава Кредита за обединяване на задължения.

Предстои ти ремонт, покупка на автомобил или друг скъп проект

Ако планираш ремонт, ваканция или покупка на кола, ще имаш нужда от стабилно финансиране на разходите по реализацията на предстоящия проект.

За целта е добре да си съставиш годишен бюджет, който ще ти даде ясна представа каква сума от личните ти финанси ще е необходимо да спестяваш на месец и какъв период ще ти е необходим до крайната цел. Другият вариант е да финансираш покупката с потребителски кредит или кредит за покупка на стока, като в този случай ще можеш да разпределиш плащанията си напред във времето.

И при двата варианта, съставянето на личен бюджет ще ти помогне да балансираш между приходите и разходите си, така че да поддържаш финансова стабилност през цялата година.

Дори да ти се струва трудно в началото, важно е да запазиш фокус върху поставените цели и да спазваш всеки месец стриктно плана си. Скоро и резултатите няма да закъснеят.

Катя Делипавлова

Здравей, аз съм Катя Делипавлова

Здравей, аз съм Катя Делипавлова

Занимавам се с управление на онлайн съдържание и общности в БНП Париба Лични Финанси, България.

Как управлявам парите си?
Вярвам, че човек трябва да спазва няколко важни правила, за да се радва на стабилно финансово здраве. Най-важното за мен е да харча разумно и да не се поддавам на емоционални покупки.

Още мои публикации