Лични финанси

3 тактики за взимане на хитри финансови решения

Публикувано на 8 декември 2017 от Веселина Евтимова

3 тактики за взимане на хитри финансови решения

Всеки ден се изправяш пред безброй лични финансови решения от привидно тривиалното - вечеря навън с приятели, до по-големи - колко трябва да похарчиш за нов автомобил. И все пак, всяко от тях влияе на бъдещото ти финансово състояние.

Добрата новина е, че не е толкова трудно да взимаш разумни финансови решения. Следвай нашите предложения, за да подобриш бюджета си  и ще откриеш, че е възможно с минимален стрес да имаш по-добър баланс на  личните си финанси.

Автоматично спестяване

Според данни на БНБ, домакинствата държат над 45 милиарда лева в банки, а ръстът на спестяванията е постоянна тенденция в последните години. И ти можеш да си едно от тези домакинства, ако започнеш още сега. Универсална формула за спестяване не съществува, но повечето финансови специалисти препоръчват да се спестяват 10-15% от месечния доход. Най- лесно можеш да разделиш заплатата си така:

- До 50% от месечния доход се харчи за задължителни (неизбежни) разходи.
- До 35% от месечния доход се харчи за желани разходи.
- Спестяват се до 15% от месечния доход.

    Това може да стане почти неусетно като превеждаш автоматично определена сума пари от заплата си в спестовна/депозитна сметка. Представи си, че всеки месец спестяваш по 100 лева- за една година ще имаш 1 200 лева, а за 5 –  цели 6 000. Това е достатъчно добра мотивация, за да започнеш да спестяваш.

    Включи забавление в бюджета си

    Може да звучи клиширано, но животът не е свързан само с работа и  задължения. Отделяйки пари за вечер навън с приятели или за почивка със семейството, ти  разтоварваш натрупания стрес и имаш по-добра концентрация за осъществяването на плановете си.

    Отделяй определена сума пари всеки месец за нещо, което ти носи радост. Ако не го направиш е по-вероятно да се разочароваш от планирането на семеен бюджет и да се откажеш изцяло от него, вместо да продължиш да работиш върху финансовите си цели.

    Приятел за пазаруване

    Ако имаш приятел, който също се опитва да спестява, пазарувайте заедно. Не само ще се забавлявате, но и ще имаш някой, който да ти даде второ мнение относно потенциалните покупки. Ето няколко въпроса, които да ти задават всеки път, когато ти предстои покупка.

    - Правиш ли тази покупка от нужда или желание?

    - Можеш ли да изчакаш преди да направиш този разход?

    - Можеш ли да намериш по-евтин вариант?

    - Кога и къде ще използваш стоката?

    Това работи единствено, ако човекът, с когото пазаруваш, наистина иска да ти помогне да стабилизираш бюджета си. Ако пазаруваш сам,  задавай си тези въпроси всеки път, когато се втурнеш по магазините.

    Искаш да имаш стабилен семеен бюджет? Тогава може би е добре да промениш и някои от финансовите си навици, за да имаш още по-голям успех. Постигането на целите ти, обаче не бива да пречи и за осъществяването на някои големи проекти като нов автомобил, ремонт на дома или планирането на мечтана ваканция. За всичко това можеш да разчиташ на спестяванията си, а ако не са достатъчни, можеш да  използваш потребителски кредит.

    Веселина Евтимова

    Здравей, аз съм Веселина Евтимова

    Здравей, аз съм Веселина Евтимова

    Експерт Клиентско изживяване в ПБ Лични финанси

    Как управлявам парите си?

    Стремя се да бъда отговорен потребител.  Планирам предварително всичките си разходи и обмислям внимателно решенията си за покупки. Поддържам добра кредитна история, за да мога да финансирам бъдещи проекти или разходи, които не съм успяла да планирам добре.

    Още мои публикации