Лични финанси

3 начина да повишиш професионалната си квалификация с малък бюджет

Публикувано на 20 август 2015 от Катя Делипавлова

3 начина да повишиш професионалната си квалификация с малък бюджет

Изкачването по кариерната стълбица може да стане много по-лесно и бързо, когато притежаваш правилната професионална квалификация. И ако си мислиш, че това е свързано с допълнителни разходи, ето как можеш да си ги спестиш.

В случай, че през годината не си намирал време, за да придобиеш нови знания и умения, използвай лятото, когато натоварването на работното място не е толкова голямо. Така отпуската ти ще бъде още по-полезна в дългосрочен план. Дори не е нужно да изхарчиш предвидените за почивката пари, достатъчно е да инвестираш само времето си.

Първо, трябва да решиш какво точно е нужно да подобриш в уменията си или какво ново трябва да научиш, за да се подготвиш за желаното повишение. Това може да бъде усвояване на чужд език, на компютърна програма, на специфична за професията ти материя и други.

След това, трябва само да се разровиш в интернет и да потърсиш необходимите ти източници на информация.

Ето какво и как да намериш, ако си решил да...

... учиш чужд език

Езиковите умения се ценят много високо и помагат за кариерното развитие. В интернет има много безплатни възможности – видеа, уроци и статии със съвети, в зависимост от нивото ти. Можеш да намериш видео уроци както за начинаещи, така и за напреднали. Някои от тях са напълно безплатни, а за други ще ти е нужно да платиш определена сума за достъп или абонамент. Можеш да започнеш с безплатните уроци и ако прецениш, че ти е полезно, да платиш за пълната версия.

Друг много подходящ вариант, ако си напреднал с езика, са сайтовете за обмен. В тях ще се свържеш с други хора като теб, с които да се упражнявате заедно. За целта е достатъчно да напишеш в търсачката „language exchange“ и да си избереш един от многобройните сайтове за чуждоезикова комуникация. 

Ако обаче искаш да получиш документ за владеене на дадения език, можеш да изкараш интензивен езиков курс през лятото в сертифициран езиков център. Въпрос на избор е дали ще е в България или в чужбина. Вторият вариант ти дава възможност да съчетаеш интересна ваканция с обучение. Тези курсове са платени, затова за финансирането им можеш да използваш и специализиран за целта потребителски кредит.

...подобриш компютърните си умения

Днес не можем без компютрите. И най-елементарните офис дейности се реализират с тяхна помощ, и хората, които не боравят умело с техниката, изпадат от плановете на мениджмънта за повишение. Така че, ако се чувстваш неуверен при работата с компютър, с конкретна програма или специализиран софтуер, не отлагай, а се запиши на курс и научи нещо ново и полезно.

В зависимост от нуждите ти, можеш да намериш подходящата тематика и ниво на обучение. В България има безплатни обучения както онлайн така и офлайн. На пазара има и много книги, които ще ти помогнат с практически съвети и насоки.

За да получиш сертификат за завършения курс обаче, трябва да имаш предвид, че обученията най-често са платени. Цените варират в зависимост от тематиката на курса и желаното ниво. Това обаче може да бъде една много добра инвестиция в професионалното ти развитие и след време да ти се отплати. Помисли дали не си заслужава да планираш бюджет за подобно обучение.

...повишиш професионалната си квалификация

Всяка професионална сфера се развива и е важно и ти да бъдеш „в час” с всички новости. Затова ще ти бъдат полезни както курсове, така и семинари и еднодневни лекции. Обикновено такива се организират от професионални сдружения или специализирани обучителни центрове.

Безплатните онлайн обучения също стават все по-популярни. Предоставят ги реномирани университети от цял свят, като единственото изискване е да знаеш английски език. Ако езикът обаче представлява бариера за теб, можеш да потърсиш безплатни обучения и семинари в България, които ще ти помогнат да усвоиш нови знания и да се срещнеш с хора с твоите интереси.

Хубавото е, че често се издава и сертификат, с който можеш да повишиш личната си конкурентоспособност.

А можеш да помислиш и за хобито си

Психолозите са категорични, че човек е по-работоспособен и успешен, когато успява ефективно да „презарежда” в свободното си време. Затова, можеш да изкараш и курс, свързан с хобито ти. Изборът е огромен: готварство, градинарство, рисуване, стендов моделизъм и какво ли още не. Така ще почиваш по-добре, което означава, че ще си по-продуктивен на работа.

Ако не намериш подходящо обучение онлайн и искаш да се сдобиеш и със сертификат, трябва да се насочиш към обучение в специализиран център – било то езиков или с друга професионална насоченост. За тях трябва да отделиш допълнителни средства и ако не си ги планирал в годишния си бюджет, то можеш да се възползваш от потребителски кредит.

Катя Делипавлова

Здравей, аз съм Катя Делипавлова

Здравей, аз съм Катя Делипавлова

Занимавам се с управление на онлайн съдържание и общности в БНП Париба Лични Финанси, България.

Как управлявам парите си?
Вярвам, че човек трябва да спазва няколко важни правила, за да се радва на стабилно финансово здраве. Най-важното за мен е да харча разумно и да не се поддавам на емоционални покупки.

Още мои публикации