Предимства и недостатъци на каналите за покупка на автомобил

Публикувано на от Катя Делипавлова
Предимства и недостатъци на каналите за покупка на автомобил

Днес ще ви срещнем със Силвия Христова – Мениджър Бизнес развитие „Автомобилен пазар“ в БНП Париба Лични Финанси. Тя ще ни запознае с различните канали за покупка на нов или употребяван автомобил.

Ето какво разказва тя…

Много от нас са били в mode “търся си кола“, а именно:

> Всеки ден ровене в популярни български, и не само, сайтове с обяви за продажба на автомобили;

> Споделяне и търсене на помощ и съвети от приятели на живо и в социалните мрежи;

> Търсене на връзки и познати в България и чужбина, които се занимават с продажба на автомобили;

> Изчисляване на бюджет и дилемата: „По-скъпа, но по-нова или по-евтина, но пък по-стара кола“;

> Обмисляне – в кеш или на изплащане;

Когато става въпрос за финансиране, вариантите са много. А това, което ние можем да ти предложим са специализираните ни автокредит „Нова“ и „3+“, за избрания от теб нов или употребяван автомобил.

Когато говорим за самото търсене на кола, е важно да знаеш, че можеш да си избереш автомобил през най-популярните канали за продажба: от физическо лице, от автокъща, от чужбина или от официален дилър. Всеки един от каналите има своите специфики, предимства и недостатъци, за които искам да разкажа, така че да си предварително информиран и да си спестиш главоболия и време.

От „Физическо лице“ – един от най-масовите канали за продажба на автомобил. Тук се отнасят: от колега, от съсед, от приятел, от познат или непознат, от „човек на човек“ или така модерно наричания модел P2P (person to person). Над 50% от предложенията на пазара са от частни лица.

Предимства: Ако автомобилът е ползван от частно лице, то той със сигурност е регистриран, най-вероятно има платени напълно или частично застраховки – Гражданска отговорност и Каско, както и технически преглед. Като бонус може да получиш и годишна винетка, допълнителен комплект зимни или летни гуми, с които да изкараш още някой сезон. Ако продавачът е съвестен ползвател, то той ще има сервизна история от официален сервиз или от сервиза на негов приятел, където редовно е обслужвал автомобила и е записвал всичко в импровизирана сервизна книжка.

Недостатъци: Много често частните лица, които продават колите си сами, нямат реална оценка за пазарната стойност на автомобила. Водени от желанието да получат повече пари или от личен сантимент, обявяват по-висока цена отколкото е реалната.

При покупка на автомобил от частно лице съществува възможността, тя да не е в добро техническо състояние и затова продавачът да иска да се раздели с нея. Трябва да проведеш откровен разговор с продавача и да прецениш дали просто е дошло време да подмени автомобила си или иска да се отърве от него. Договорките при частните лица са само за спорта и не разчитай на голяма отстъпка от цената.

Съвет: Всичко изброено по-горе е добре да бъде обмислено, ако решиш да си закупиш автомобил през този канал. Прецени всички плюсове и минуси, опитай се да закараш колата в доверен сервиз, за да си наясно с истинското й техническо състояние и ако всичко е наред , премини към сделката. Покупката от частно лице, със своите предимства ще ти спести пари и време. И понеже времето е пари, със спестеното можеш да купиш някоя модерна джаджа за новата кола.

От „Автокъща“в България автокъщи по път и над път. Има горещи точки в няколко града в страната, където можеш да се загубиш в „морето“ от коли.  Всеки е обикалял на автопазара в квартал Горубляне (град София), минавал е по стария път към Дупница, а в село Труд (Пловдивско) е трудно да се опише изобилието от предложения. От Италия, Герамния, Швейцария, Австрия, български автовози може да се видят много често по пътищата на Европа и съседните страни.

Предимства: Много търговци на автомобили казват, че колите „нов внос“ са експлоатирани при доста по-добри условия отколкото тези в  България, визирайки по-добрата пътна инфраструктура, по-качествен бензин и т.н. За колите внос от Южна Италия например, се говори, че не са виждали сняг и обработка с агресивни препарати за почистване, което е предпоставка за по-запазения им външен вид и по-рядка поява на ръжда. Съгласна съм с тях и това не е за подценяване. Автомобилите предлагани от автокъщи обикновенно са в добро външно и техническо състояние. Търговците са гъвкави и с тях много често може да се преговаря за цена, могат да ти покажат сервизна книжка и история. Ако успееш да се сдобиеш с номера на шасито на колата, можеш да го провериш при официален дилър и той да потвърди сервизната история – километри и извършени ремонти. Много от автокъщите предлагат пълно обслужване, което включва регистрация в КАТ, застраховки, отстъпки в сервизи и при нужда покупка на части. Пълно обслужване на добра цена. 

Недостатъци: Допълнителните разходи, които трябва да направи всеки, решил да си закупи кола „нов внос“ от автокъща, е основният недостатък. Вече изброихме много от тях при канала „Физическо лице“, които тук обаче няма как да бъдат избегнати. Към тях трябва да не пропуснем да споменем задължителната „Еко такса“ и регистрация в КАТ.

Именно заради тези първоначални такси, застраховки и подмяна на консумативи предлагаме допълнително финансиране с автокредит „Нова“ и автокредит „3+“, на всички разходи, които могат да възникнат при покупката на автомобил.

Съвет: Ако колата, която си харесал от автокъща отговаря на основните ти критерии и изисквания, договорил си добра цена, проверил си тенхическото й стояние, история и колометри, значи това е твоята кола. Наша остава грижата да те консултираме за най-изгодните условия, за да финаснираш покупката й лесно и бързо.

Канал „Официален дилър“ вече всички официални дилъри продават както нови, така и употребявани автомобили. „Много“ или „малко“ употребявани, върнати от лизинг, „Bay Back”, „Тестови“, като цяло – проверени коли.

Предимства: Няма да се фокусирам върху предимствата и недостатъците на новите автомобили. Всеки знае сентенцията „По-хубаво от новото – няма“, и ако бюджетът ти може да си го позволи, новото си е ново. Употребяваните коли, които официалните дилъри предлагат за продажба, в 90% от случаите са купувани като нови от същото дилърство и имат пълна сервизна история и реални километри. Обикновено са в добро техническо и външно състояние и липсват забележки, а ако има такива, доста честа практика е дилърът да ги отстрани за собствена сметка. Много от предлаганите коли имат всички застраховки и платени такси.

Недостатъци: Цената на тези автомобили, предвид гореизброените предимства, е по-висока от тази в автокъщите например.

Съвет: При покупка на автомобил от официален дилър, може да си спокоен за произхода на колата, нейната история, километри, техническо състояние и ако можеш да платиш по-високата цена, това е един от най-сигурните канали за продажба.

Канал „Чужбина“ – доста сходен с канал „Автокъща“, но много по-подходящ за хора, които искат да си изберат сами автомобила, да го огледат и преценят на място.

Предимства: Ако сам организираш докарването на автомобила от чужбина, можеш да го направиш на собствен ход, което ще ти спести около 400 евро за докарване с автовоз. Това може да бъде много забавно пътуване, с което хем да свършиш работа, хем да придобиеш опит. Хубавото е, че можеш да провериш предварително в чужди сайтове какво се предлага и да се фокусираш върху колите в определен град или район. Можеш по телефона или в комуникация по мейл да получиш допълнителна информация от продавача за колата. Продавачите са много любезни, отзивчиви, и рядко биха те подвели за състоянието на колата.

Недостатъци: По–скъпи автомобили, особено с произход Герамния. Ако решиш да докараш автомобила на собствен ход, трябва да си подготвен за изморително шофиране . Най-добре е да имаш компания, така пътя ще бъде по-лек и приятен. Има разходи за винетки и пътни такси.  

Съвет: Ако по-високата цена не е проблем за теб и си склонен да я платиш за автомобил, който редовно и стриктно е поддържан, каран е по-хубави пътища и с качествено гориво, то покупката от чужбина е добра опция за теб.

Независимо кой канал ще избереш - от частно лице, автокъща, официален дилър или чужбина, ние от БНП Париба Лични Финанси, можем да финансираме лесно и бързо покупката на твоя следващ автомобил. Ти само се придържайте към основните правила:

-          Огледай хубаво;

-          Задавай много въпроси;

-          Информирай се добре;

-          Провери подробно;

-          Тествай внимателно;

И накрая, сигурно си чувал, че при избора на жена и кола си е до късмет :) Успех в избора!

Здравей, аз съм

Занимавам се с управление на онлайн съдържание и общности в БНП Париба Лични Финанси, България.

Как управлявам парите си?
Вярвам, че човек трябва да спазва няколко важни правила, за да се радва на стабилно финансово здраве. Най-важното за мен е да харча разумно и да не се поддавам на емоционални покупки.

Прочети още мои публикации
 
Автори
Валентина Райнова

Добрата финансова грамотност е в основата на ефективното управление на личните ни финанси.

Валентина Райнова - Експерт Управление на съдържание и рекламни проекти
Веселина Евтимова

Планирам предварително всичките си разходи и обмислям внимателно решенията си за покупки.

Веселина Евтимова - Специалист маркетинг и комуникации
Най-четени

Добри съвети за добър кредит

Всички желаем финансова свобода, а кредитните карти ни я дават много бързо. С голямата свобода обаче идва и голямата отговорност.

 

Поколение Z на хоризонта и вятърът на промяната в пазаруването

Следващата вълна от потребители е вече пълнолетна и готова да превземе пазара. Поколение Z не познава света без интернет или мобилен телефон.

 

4 причини да имаш кредитна карта

Финансовата независимост е цел на всеки един от нас, защото дава свобода и сигурност в ежедневието. Кредитната карта е един практичен инструмент, който осигурява добра финансова независимост.

 

Лични финанси

 

Кога е по-добре да плащаш с кредитна карта?

Публикувано на 25 май 2018
от Веселина Евтимова
 

Как да направим възможна мисията „обучение в чужбина"

Публикувано на 22 май 2018
от Валентина Райнова
 

Идеи за допълнителен доход: пролетно почистване

Публикувано на 15 май 2018
от Веселина Евтимова
 
Подобни публикации от Лични финанси

Кога е по-добре да плащаш с кредитна карта?

Има ситуации, в които е по-добре да платиш с кредитна карта, отколкото с пари в брой. Така не само, че ще спестиш време, но и покупката ти може да е по-изгодна.Ето няколко примера за такива моменти.

 

Как да направим възможна мисията „обучение в чужбина"

Един семестър или цели четири години в чужбина звучат като чудесна възможност.

 

Идеи за допълнителен доход: пролетно почистване

Сега е моментът да си зададем въпроса: не е ли време за едно сериозно пролетно почистване? От тези, които освежават не само домът ти, но и настроението ти. А защо да не превърнеш пролетното почистване и в източник на допълнителен доход?

 

Как да финансираш абитуриентски бал?

Наближава най-вълнуващият ден в живота на тийнейджъра - абитуриентския бал.

 

Личен месечен бюджет - мисия възможна

Управляваш успешно пътуването си, а как се справяш с личните си финанси? Известен факт е, че потребителското поведение е основен показател за безопасното управление на финансовите средства.

 

Как кредитната карта помага при пътуване?

Лятото наближава, а с него и плановете за отпуска и ваканция. Изниква и въпросът как да ги финансираме, разбира се. На помощ идва кредитната карта и днес ще ти разкажем повече как тя може да ти бъде полезна в организирането на незабравима ваканция.

 

Как да организираш ваканцията си с няколко клика?

Няма значение дали обичаш да пътуваш с приятели или със семейството си, дали искаш да посетиш екзотични, топли дестинации или предпочиташ зимни курорти, дали ще пътуваш с раница на гърба или с куфар. Има много варианти как да планираш екскурзията или ваканцията си.

 

Защо да избереш енергоспестяващите уреди

С правилно избиране на домашни и офис уреди и малко енергийна "хигиена" можеш да намалиш сметката си за ток, както и да подобриш качеството си на живот. По този начин ще помогнеш и за активното опазване на природата.

 

Финансови уроци от филмите

Най-приятният начин да научиш повече за управлението на финансите си е гледането на филми.

 

За какво да внимаваш, когато си купуваш автомобил

Когато си изправен пред избора за покупка на автомобил, имаш нужда от план и няколко насоки, за да превърнеш този проект в успешен за теб и бюджета ти.

 

За Блога

Създадохме блога на БНП Париба Лични Финанси, за да ти осигурим място, където да получаваш полезни съвети за управлението на парите си, и където да научаваш актуалните тенденции от света на финансите и бизнеса.

Тук ще говорим за възможностите на личните ти финанси, ще споделяме иновации и решения за твоя бизнес, и ще ти разказваме истории от нашата дейност.


×

Общи условия за ползване

БНП Париба Лични Финанси полага стриктни грижи за твоите лични данни. Можеш да се запознаеш в детайли с практиките ни относно информационната сигурност тук.

Общи условия за достъп и ползване на блог към интернет страницата на БНП Париба Пърсънъл Файненс С.А., клон България

1. Настоящият блог към интернет страницата (уеб сайт) с адреси www.bnpparibas-pf.bg/www.jet.bg е собственост на БНП Париба Пърсънъл Файненс С.А., клон България. Съдържанието на уеб сайта и блогът към него е предназначено да предоставя информация за Компанията и нейните продукти и услуги до неограничен кръг лица (Потребители), както и да служи за обмен на такава между Компанията и Потребителите.

2. С осъществяването на достъп до сайта и използването на блога Потребителите, чрез конклудентни действия, удостоверяват, че притежават необходимите знания, умения и оборудване за осъществяване на връзка с интернет страницата. БНП Париба Пърсънъл Файненс С.А., клон България няма да отговаря за вреди, причинени на техническото оборудване (хардуер, софтуер и др.) на Потребителя, настъпили по време на и/или при и/или във връзка с осъществяването на достъп (вкл. при опит) до информацията на сайта. Следва да се има предвид, че неоторизираният достъп и пребиваването в компютърната система, хостваща този сайт, смущаването и/или затрудняването на работата и опитите за неразрешено модифициране и/или промяна на информацията съдържащи се в този сайт (вкл. и на хостващата компютърна система) е престъпление и се наказва съгласно действащия Наказателен Кодекс на Република България.

3. Достъпът до този сайт е безплатен. Всички разноски, свързани с осъществяването на комуникационна свързаност към Интернет, са за сметка на Потребителя и ще бъдат понесени от него при условията и тарифите на съответния телекомуникационен оператор.

4. Информацията, публикувана на този сайт, се отнася до БНП Париба Пърсънъл Файненс С.А., клон България и предлагани от Компанията продукти и услуги. Никаква част от нея не е и не може да бъде разглеждана, възприемана и/или интерпретирана като покана, предложение, оферта, реклама и/или друг търговски способ и/или като правен съвет. БНП Париба Пърсънъл Файненс С.А., клон България отбелязва, че потребителското кредитиране е строго регламентирана дейност от Закона за потребителския кредит. Възможно е, с оглед конкретните параметри и разпоредбите на закона, действителна сделка да се различава съществено по част и/или всички характеристики публикувани на тази интернет страница.

5. БНП Париба Пърсънъл Файненс С.А., клон България полага максимални усилия да предоставя актуална и точна информация на сайта относно продуктите и услугите си. Всяка публикация подлежи на промяна без предизвестие по преценка на и от „БНП Париба Пърсънъл Файненс“ ЕАД. Компанията не поема нито изрични, нито подразбиращи се гаранции от какъвто и да е вид относно информация, публикувана на сайта.

6. БНП Париба Пърсънъл Файненс С.А., клон България не носи отговорност за всякакви имуществени и неимуществени вреди, възникнали директно, индиректно, поради или свързани с достъп до този сайт и информацията на него. Компанията не гарантира адекватността, точността или пълнотата на съдържанието на сайта. Потребителите са изцяло отговорни за възприятията си, интерпретацията и оценката на информацията на сайта и блога (както и информацията, съдържаща се в сайтове, към които Потребителите използват препратки, съдържащи се на сайта или в блога) и носят пълната и безусловна отговорност за резултата от действия, предприети въз основа на информация предоставена чрез тази интернет страница.

7. Потребителят няма право да генерира съдържание, което е незаконно, вредно, дискредитиращо, вулгарно, клеветящо или засягащо права и принципи, основани на раса, народност, етническа принадлежност, пол, произход, религия, образование, убеждения, политическа принадлежност, лично и обществено положение или имуществено състояние. Потребителят няма право и да публикува съдържание, което е под закрилата на Закона за авторско право и сродните му права, както и такова, нарушаващо патентно, търговско, авторско или друго право на собственост. Потребителят няма право да генерира съдържание, свързано с неразрешени рекламни материали, спам и вируси.

8. Потребителят няма право да се представя за представител на БНП Париба Пърсънъл Файненс С.А., клон България или блогър, и по какъвто и да е начин да заблуждава останалите потребители за своята идентичност.

9. БНП Париба Пърсънъл Файненс С.А., клон България е вписано в Регистъра на администраторите на лични данни на Комисията за защита на личните данни под № 0000119. Компанията е въвела всички задължителни технически и организационни мерки и процедури изисквани съгласно Закона за защита личните данни и най–добрите международни практики в областта. БНП Париба Пърсънъл Файненс С.А., клон България ще положи максимални усилия да гарантира неприкосновеността на информацията, съдържаща лични данни и предоставена от Потребителите он–лайн чрез попълнени електронни формуляри, електронна кореспонденция и/или електронна платформа за обслужване.

10. БНП Париба Пърсънъл Файненс С.А., клон България притежава изключителните права върху дизайна, структурата, съдържанието и интернет страницата като обект на авторското право. Всички посочени имена на продукти и услуги са регистрирани търговски марки и са собственост на БНП Париба Пърсънъл Файненс С.А., клон България и/или изрично посочените им собственици.

11. Интернет страницата на БНП Париба Пърсънъл Файненс С.А., клон България е насочена към неограничен кръг лица. Лица, на които е забранен достъпът до страницата и/или изложената в него информация, не трябва да осъществяват достъп до страницата. За неуредени от настоящите общи условия въпроси се прилага действащото законодателство на Република България.

×

Общи условия за ползване

БНП Париба Лични Финанси полага стриктни грижи за твоите лични данни. Можеш да се запознаеш в детайли с практиките ни относно информационната сигурност тук.

Общи условия за достъп и ползване на блог към интернет страницата на БНП Париба Пърсънъл Файненс С.А., клон България

1. Настоящият блог към интернет страницата (уеб сайт) с адреси www.bnpparibas-pf.bg/www.jet.bg е собственост на БНП Париба Пърсънъл Файненс С.А., клон България. Съдържанието на уеб сайта и блогът към него е предназначено да предоставя информация за Компанията и нейните продукти и услуги до неограничен кръг лица (Потребители), както и да служи за обмен на такава между Компанията и Потребителите.

2. С осъществяването на достъп до сайта и използването на блога Потребителите, чрез конклудентни действия, удостоверяват, че притежават необходимите знания, умения и оборудване за осъществяване на връзка с интернет страницата. БНП Париба Пърсънъл Файненс С.А., клон България няма да отговаря за вреди, причинени на техническото оборудване (хардуер, софтуер и др.) на Потребителя, настъпили по време на и/или при и/или във връзка с осъществяването на достъп (вкл. при опит) до информацията на сайта. Следва да се има предвид, че неоторизираният достъп и пребиваването в компютърната система, хостваща този сайт, смущаването и/или затрудняването на работата и опитите за неразрешено модифициране и/или промяна на информацията съдържащи се в този сайт (вкл. и на хостващата компютърна система) е престъпление и се наказва съгласно действащия Наказателен Кодекс на Република България.

3. Достъпът до този сайт е безплатен. Всички разноски, свързани с осъществяването на комуникационна свързаност към Интернет, са за сметка на Потребителя и ще бъдат понесени от него при условията и тарифите на съответния телекомуникационен оператор.

4. Информацията, публикувана на този сайт, се отнася до БНП Париба Пърсънъл Файненс С.А., клон България и предлагани от Компанията продукти и услуги. Никаква част от нея не е и не може да бъде разглеждана, възприемана и/или интерпретирана като покана, предложение, оферта, реклама и/или друг търговски способ и/или като правен съвет. БНП Париба Пърсънъл Файненс С.А., клон България отбелязва, че потребителското кредитиране е строго регламентирана дейност от Закона за потребителския кредит. Възможно е, с оглед конкретните параметри и разпоредбите на закона, действителна сделка да се различава съществено по част и/или всички характеристики публикувани на тази интернет страница.

5. БНП Париба Пърсънъл Файненс С.А., клон България полага максимални усилия да предоставя актуална и точна информация на сайта относно продуктите и услугите си. Всяка публикация подлежи на промяна без предизвестие по преценка на и от „БНП Париба Пърсънъл Файненс“ ЕАД. Компанията не поема нито изрични, нито подразбиращи се гаранции от какъвто и да е вид относно информация, публикувана на сайта.

6. БНП Париба Пърсънъл Файненс С.А., клон България не носи отговорност за всякакви имуществени и неимуществени вреди, възникнали директно, индиректно, поради или свързани с достъп до този сайт и информацията на него. Компанията не гарантира адекватността, точността или пълнотата на съдържанието на сайта. Потребителите са изцяло отговорни за възприятията си, интерпретацията и оценката на информацията на сайта и блога (както и информацията, съдържаща се в сайтове, към които Потребителите използват препратки, съдържащи се на сайта или в блога) и носят пълната и безусловна отговорност за резултата от действия, предприети въз основа на информация предоставена чрез тази интернет страница.

7. Потребителят няма право да генерира съдържание, което е незаконно, вредно, дискредитиращо, вулгарно, клеветящо или засягащо права и принципи, основани на раса, народност, етническа принадлежност, пол, произход, религия, образование, убеждения, политическа принадлежност, лично и обществено положение или имуществено състояние. Потребителят няма право и да публикува съдържание, което е под закрилата на Закона за авторско право и сродните му права, както и такова, нарушаващо патентно, търговско, авторско или друго право на собственост. Потребителят няма право да генерира съдържание, свързано с неразрешени рекламни материали, спам и вируси.

8. Потребителят няма право да се представя за представител на БНП Париба Пърсънъл Файненс С.А., клон България или блогър, и по какъвто и да е начин да заблуждава останалите потребители за своята идентичност.

9. БНП Париба Пърсънъл Файненс С.А., клон България е вписано в Регистъра на администраторите на лични данни на Комисията за защита на личните данни под № 0000119. Компанията е въвела всички задължителни технически и организационни мерки и процедури изисквани съгласно Закона за защита личните данни и най–добрите международни практики в областта. БНП Париба Пърсънъл Файненс С.А., клон България ще положи максимални усилия да гарантира неприкосновеността на информацията, съдържаща лични данни и предоставена от Потребителите он–лайн чрез попълнени електронни формуляри, електронна кореспонденция и/или електронна платформа за обслужване.

10. БНП Париба Пърсънъл Файненс С.А., клон България притежава изключителните права върху дизайна, структурата, съдържанието и интернет страницата като обект на авторското право. Всички посочени имена на продукти и услуги са регистрирани търговски марки и са собственост на БНП Париба Пърсънъл Файненс С.А., клон България и/или изрично посочените им собственици.

11. Интернет страницата на БНП Париба Пърсънъл Файненс С.А., клон България е насочена към неограничен кръг лица. Лица, на които е забранен достъпът до страницата и/или изложената в него информация, не трябва да осъществяват достъп до страницата. За неуредени от настоящите общи условия въпроси се прилага действащото законодателство на Република България.

×