Лични финанси

Предимства и недостатъци на каналите за покупка на автомобил

Публикувано на 18 август 2016 от Катя Делипавлова

Предимства и недостатъци на каналите за покупка на автомобил

Днес ще ви срещнем със Силвия Христова – Мениджър Бизнес развитие „Автомобилен пазар“ в БНП Париба Лични Финанси. Тя ще ни запознае с различните канали за покупка на нов или употребяван автомобил.

Ето какво разказва тя…

Много от нас са били в mode “търся си кола“, а именно:

> Всеки ден ровене в популярни български, и не само, сайтове с обяви за продажба на автомобили;

> Споделяне и търсене на помощ и съвети от приятели на живо и в социалните мрежи;

> Търсене на връзки и познати в България и чужбина, които се занимават с продажба на автомобили;

> Изчисляване на бюджет и дилемата: „По-скъпа, но по-нова или по-евтина, но пък по-стара кола“;

> Обмисляне – в кеш или на изплащане;

Когато става въпрос за финансиране, вариантите са много. А това, което ние можем да ти предложим са специализираните ни автокредит „Нова“ и „3+“, за избрания от теб нов или употребяван автомобил.

Когато говорим за самото търсене на кола, е важно да знаеш, че можеш да си избереш автомобил през най-популярните канали за продажба: от физическо лице, от автокъща, от чужбина или от официален дилър. Всеки един от каналите има своите специфики, предимства и недостатъци, за които искам да разкажа, така че да си предварително информиран и да си спестиш главоболия и време.

От „Физическо лице“ – един от най-масовите канали за продажба на автомобил. Тук се отнасят: от колега, от съсед, от приятел, от познат или непознат, от „човек на човек“ или така модерно наричания модел P2P (person to person). Над 50% от предложенията на пазара са от частни лица.

Предимства: Ако автомобилът е ползван от частно лице, то той със сигурност е регистриран, най-вероятно има платени напълно или частично застраховки – Гражданска отговорност и Каско, както и технически преглед. Като бонус може да получиш и годишна винетка, допълнителен комплект зимни или летни гуми, с които да изкараш още някой сезон. Ако продавачът е съвестен ползвател, то той ще има сервизна история от официален сервиз или от сервиза на негов приятел, където редовно е обслужвал автомобила и е записвал всичко в импровизирана сервизна книжка.

Недостатъци: Много често частните лица, които продават колите си сами, нямат реална оценка за пазарната стойност на автомобила. Водени от желанието да получат повече пари или от личен сантимент, обявяват по-висока цена отколкото е реалната.

При покупка на автомобил от частно лице съществува възможността, тя да не е в добро техническо състояние и затова продавачът да иска да се раздели с нея. Трябва да проведеш откровен разговор с продавача и да прецениш дали просто е дошло време да подмени автомобила си или иска да се отърве от него. Договорките при частните лица са само за спорта и не разчитай на голяма отстъпка от цената.

Съвет: Всичко изброено по-горе е добре да бъде обмислено, ако решиш да си закупиш автомобил през този канал. Прецени всички плюсове и минуси, опитай се да закараш колата в доверен сервиз, за да си наясно с истинското й техническо състояние и ако всичко е наред , премини към сделката. Покупката от частно лице, със своите предимства ще ти спести пари и време. И понеже времето е пари, със спестеното можеш да купиш някоя модерна джаджа за новата кола.

От „Автокъща“в България автокъщи по път и над път. Има горещи точки в няколко града в страната, където можеш да се загубиш в „морето“ от коли.  Всеки е обикалял на автопазара в квартал Горубляне (град София), минавал е по стария път към Дупница, а в село Труд (Пловдивско) е трудно да се опише изобилието от предложения. От Италия, Герамния, Швейцария, Австрия, български автовози може да се видят много често по пътищата на Европа и съседните страни.

Предимства: Много търговци на автомобили казват, че колите „нов внос“ са експлоатирани при доста по-добри условия отколкото тези в  България, визирайки по-добрата пътна инфраструктура, по-качествен бензин и т.н. За колите внос от Южна Италия например, се говори, че не са виждали сняг и обработка с агресивни препарати за почистване, което е предпоставка за по-запазения им външен вид и по-рядка поява на ръжда. Съгласна съм с тях и това не е за подценяване. Автомобилите предлагани от автокъщи обикновенно са в добро външно и техническо състояние. Търговците са гъвкави и с тях много често може да се преговаря за цена, могат да ти покажат сервизна книжка и история. Ако успееш да се сдобиеш с номера на шасито на колата, можеш да го провериш при официален дилър и той да потвърди сервизната история – километри и извършени ремонти. Много от автокъщите предлагат пълно обслужване, което включва регистрация в КАТ, застраховки, отстъпки в сервизи и при нужда покупка на части. Пълно обслужване на добра цена. 

Недостатъци: Допълнителните разходи, които трябва да направи всеки, решил да си закупи кола „нов внос“ от автокъща, е основният недостатък. Вече изброихме много от тях при канала „Физическо лице“, които тук обаче няма как да бъдат избегнати. Към тях трябва да не пропуснем да споменем задължителната „Еко такса“ и регистрация в КАТ.

Именно заради тези първоначални такси, застраховки и подмяна на консумативи предлагаме допълнително финансиране с автокредит „Нова“ и автокредит „3+“, на всички разходи, които могат да възникнат при покупката на автомобил.

Съвет: Ако колата, която си харесал от автокъща отговаря на основните ти критерии и изисквания, договорил си добра цена, проверил си тенхическото й стояние, история и колометри, значи това е твоята кола. Наша остава грижата да те консултираме за най-изгодните условия, за да финаснираш покупката й лесно и бързо.

Канал „Официален дилър“ вече всички официални дилъри продават както нови, така и употребявани автомобили. „Много“ или „малко“ употребявани, върнати от лизинг, „Bay Back”, „Тестови“, като цяло – проверени коли.

Предимства: Няма да се фокусирам върху предимствата и недостатъците на новите автомобили. Всеки знае сентенцията „По-хубаво от новото – няма“, и ако бюджетът ти може да си го позволи, новото си е ново. Употребяваните коли, които официалните дилъри предлагат за продажба, в 90% от случаите са купувани като нови от същото дилърство и имат пълна сервизна история и реални километри. Обикновено са в добро техническо и външно състояние и липсват забележки, а ако има такива, доста честа практика е дилърът да ги отстрани за собствена сметка. Много от предлаганите коли имат всички застраховки и платени такси.

Недостатъци: Цената на тези автомобили, предвид гореизброените предимства, е по-висока от тази в автокъщите например.

Съвет: При покупка на автомобил от официален дилър, може да си спокоен за произхода на колата, нейната история, километри, техническо състояние и ако можеш да платиш по-високата цена, това е един от най-сигурните канали за продажба.

Канал „Чужбина“ – доста сходен с канал „Автокъща“, но много по-подходящ за хора, които искат да си изберат сами автомобила, да го огледат и преценят на място.

Предимства: Ако сам организираш докарването на автомобила от чужбина, можеш да го направиш на собствен ход, което ще ти спести около 400 евро за докарване с автовоз. Това може да бъде много забавно пътуване, с което хем да свършиш работа, хем да придобиеш опит. Хубавото е, че можеш да провериш предварително в чужди сайтове какво се предлага и да се фокусираш върху колите в определен град или район. Можеш по телефона или в комуникация по мейл да получиш допълнителна информация от продавача за колата. Продавачите са много любезни, отзивчиви, и рядко биха те подвели за състоянието на колата.

Недостатъци: По–скъпи автомобили, особено с произход Герамния. Ако решиш да докараш автомобила на собствен ход, трябва да си подготвен за изморително шофиране . Най-добре е да имаш компания, така пътя ще бъде по-лек и приятен. Има разходи за винетки и пътни такси.  

Съвет: Ако по-високата цена не е проблем за теб и си склонен да я платиш за автомобил, който редовно и стриктно е поддържан, каран е по-хубави пътища и с качествено гориво, то покупката от чужбина е добра опция за теб.

Независимо кой канал ще избереш - от частно лице, автокъща, официален дилър или чужбина, ние от БНП Париба Лични Финанси, можем да финансираме лесно и бързо покупката на твоя следващ автомобил. Ти само се придържайте към основните правила:

-          Огледай хубаво;

-          Задавай много въпроси;

-          Информирай се добре;

-          Провери подробно;

-          Тествай внимателно;

И накрая, сигурно си чувал, че при избора на жена и кола си е до късмет :) Успех в избора!

Катя Делипавлова

Здравей, аз съм Катя Делипавлова

Здравей, аз съм Катя Делипавлова

Занимавам се с управление на онлайн съдържание и общности в БНП Париба Лични Финанси, България.

Как управлявам парите си?
Вярвам, че човек трябва да спазва няколко важни правила, за да се радва на стабилно финансово здраве. Най-важното за мен е да харча разумно и да не се поддавам на емоционални покупки.

Още мои публикации