Предимства и недостатъци на каналите за покупка на автомобил

Публикувано на от Катя Делипавлова
Предимства и недостатъци на каналите за покупка на автомобил

Днес ще ви срещнем със Силвия Христова – Мениджър Бизнес развитие „Автомобилен пазар“ в БНП Париба Лични Финанси. Тя ще ни запознае с различните канали за покупка на нов или употребяван автомобил.

Ето какво разказва тя…

Много от нас са били в mode “търся си кола“, а именно:

> Всеки ден ровене в популярни български, и не само, сайтове с обяви за продажба на автомобили;

> Споделяне и търсене на помощ и съвети от приятели на живо и в социалните мрежи;

> Търсене на връзки и познати в България и чужбина, които се занимават с продажба на автомобили;

> Изчисляване на бюджет и дилемата: „По-скъпа, но по-нова или по-евтина, но пък по-стара кола“;

> Обмисляне – в кеш или на изплащане;

Когато става въпрос за финансиране, вариантите са много. А това, което ние можем да ти предложим са специализираните ни автокредит „Нова“ и „3+“, за избрания от теб нов или употребяван автомобил.

Когато говорим за самото търсене на кола, е важно да знаеш, че можеш да си избереш автомобил през най-популярните канали за продажба: от физическо лице, от автокъща, от чужбина или от официален дилър. Всеки един от каналите има своите специфики, предимства и недостатъци, за които искам да разкажа, така че да си предварително информиран и да си спестиш главоболия и време.

От „Физическо лице“ – един от най-масовите канали за продажба на автомобил. Тук се отнасят: от колега, от съсед, от приятел, от познат или непознат, от „човек на човек“ или така модерно наричания модел P2P (person to person). Над 50% от предложенията на пазара са от частни лица.

Предимства: Ако автомобилът е ползван от частно лице, то той със сигурност е регистриран, най-вероятно има платени напълно или частично застраховки – Гражданска отговорност и Каско, както и технически преглед. Като бонус може да получиш и годишна винетка, допълнителен комплект зимни или летни гуми, с които да изкараш още някой сезон. Ако продавачът е съвестен ползвател, то той ще има сервизна история от официален сервиз или от сервиза на негов приятел, където редовно е обслужвал автомобила и е записвал всичко в импровизирана сервизна книжка.

Недостатъци: Много често частните лица, които продават колите си сами, нямат реална оценка за пазарната стойност на автомобила. Водени от желанието да получат повече пари или от личен сантимент, обявяват по-висока цена отколкото е реалната.

При покупка на автомобил от частно лице съществува възможността, тя да не е в добро техническо състояние и затова продавачът да иска да се раздели с нея. Трябва да проведеш откровен разговор с продавача и да прецениш дали просто е дошло време да подмени автомобила си или иска да се отърве от него. Договорките при частните лица са само за спорта и не разчитай на голяма отстъпка от цената.

Съвет: Всичко изброено по-горе е добре да бъде обмислено, ако решиш да си закупиш автомобил през този канал. Прецени всички плюсове и минуси, опитай се да закараш колата в доверен сервиз, за да си наясно с истинското й техническо състояние и ако всичко е наред , премини към сделката. Покупката от частно лице, със своите предимства ще ти спести пари и време. И понеже времето е пари, със спестеното можеш да купиш някоя модерна джаджа за новата кола.

От „Автокъща“в България автокъщи по път и над път. Има горещи точки в няколко града в страната, където можеш да се загубиш в „морето“ от коли.  Всеки е обикалял на автопазара в квартал Горубляне (град София), минавал е по стария път към Дупница, а в село Труд (Пловдивско) е трудно да се опише изобилието от предложения. От Италия, Герамния, Швейцария, Австрия, български автовози може да се видят много често по пътищата на Европа и съседните страни.

Предимства: Много търговци на автомобили казват, че колите „нов внос“ са експлоатирани при доста по-добри условия отколкото тези в  България, визирайки по-добрата пътна инфраструктура, по-качествен бензин и т.н. За колите внос от Южна Италия например, се говори, че не са виждали сняг и обработка с агресивни препарати за почистване, което е предпоставка за по-запазения им външен вид и по-рядка поява на ръжда. Съгласна съм с тях и това не е за подценяване. Автомобилите предлагани от автокъщи обикновенно са в добро външно и техническо състояние. Търговците са гъвкави и с тях много често може да се преговаря за цена, могат да ти покажат сервизна книжка и история. Ако успееш да се сдобиеш с номера на шасито на колата, можеш да го провериш при официален дилър и той да потвърди сервизната история – километри и извършени ремонти. Много от автокъщите предлагат пълно обслужване, което включва регистрация в КАТ, застраховки, отстъпки в сервизи и при нужда покупка на части. Пълно обслужване на добра цена. 

Недостатъци: Допълнителните разходи, които трябва да направи всеки, решил да си закупи кола „нов внос“ от автокъща, е основният недостатък. Вече изброихме много от тях при канала „Физическо лице“, които тук обаче няма как да бъдат избегнати. Към тях трябва да не пропуснем да споменем задължителната „Еко такса“ и регистрация в КАТ.

Именно заради тези първоначални такси, застраховки и подмяна на консумативи предлагаме допълнително финансиране с автокредит „Нова“ и автокредит „3+“, на всички разходи, които могат да възникнат при покупката на автомобил.

Съвет: Ако колата, която си харесал от автокъща отговаря на основните ти критерии и изисквания, договорил си добра цена, проверил си тенхическото й стояние, история и колометри, значи това е твоята кола. Наша остава грижата да те консултираме за най-изгодните условия, за да финаснираш покупката й лесно и бързо.

Канал „Официален дилър“ вече всички официални дилъри продават както нови, така и употребявани автомобили. „Много“ или „малко“ употребявани, върнати от лизинг, „Bay Back”, „Тестови“, като цяло – проверени коли.

Предимства: Няма да се фокусирам върху предимствата и недостатъците на новите автомобили. Всеки знае сентенцията „По-хубаво от новото – няма“, и ако бюджетът ти може да си го позволи, новото си е ново. Употребяваните коли, които официалните дилъри предлагат за продажба, в 90% от случаите са купувани като нови от същото дилърство и имат пълна сервизна история и реални километри. Обикновено са в добро техническо и външно състояние и липсват забележки, а ако има такива, доста честа практика е дилърът да ги отстрани за собствена сметка. Много от предлаганите коли имат всички застраховки и платени такси.

Недостатъци: Цената на тези автомобили, предвид гореизброените предимства, е по-висока от тази в автокъщите например.

Съвет: При покупка на автомобил от официален дилър, може да си спокоен за произхода на колата, нейната история, километри, техническо състояние и ако можеш да платиш по-високата цена, това е един от най-сигурните канали за продажба.

Канал „Чужбина“ – доста сходен с канал „Автокъща“, но много по-подходящ за хора, които искат да си изберат сами автомобила, да го огледат и преценят на място.

Предимства: Ако сам организираш докарването на автомобила от чужбина, можеш да го направиш на собствен ход, което ще ти спести около 400 евро за докарване с автовоз. Това може да бъде много забавно пътуване, с което хем да свършиш работа, хем да придобиеш опит. Хубавото е, че можеш да провериш предварително в чужди сайтове какво се предлага и да се фокусираш върху колите в определен град или район. Можеш по телефона или в комуникация по мейл да получиш допълнителна информация от продавача за колата. Продавачите са много любезни, отзивчиви, и рядко биха те подвели за състоянието на колата.

Недостатъци: По–скъпи автомобили, особено с произход Герамния. Ако решиш да докараш автомобила на собствен ход, трябва да си подготвен за изморително шофиране . Най-добре е да имаш компания, така пътя ще бъде по-лек и приятен. Има разходи за винетки и пътни такси.  

Съвет: Ако по-високата цена не е проблем за теб и си склонен да я платиш за автомобил, който редовно и стриктно е поддържан, каран е по-хубави пътища и с качествено гориво, то покупката от чужбина е добра опция за теб.

Независимо кой канал ще избереш - от частно лице, автокъща, официален дилър или чужбина, ние от БНП Париба Лични Финанси, можем да финансираме лесно и бързо покупката на твоя следващ автомобил. Ти само се придържайте към основните правила:

-          Огледай хубаво;

-          Задавай много въпроси;

-          Информирай се добре;

-          Провери подробно;

-          Тествай внимателно;

И накрая, сигурно си чувал, че при избора на жена и кола си е до късмет :) Успех в избора!

Здравей, аз съм

Занимавам се с управление на онлайн съдържание и общности в БНП Париба Лични Финанси, България.

Как управлявам парите си?
Вярвам, че човек трябва да спазва няколко важни правила, за да се радва на стабилно финансово здраве. Най-важното за мен е да харча разумно и да не се поддавам на емоционални покупки.

Прочети още мои публикации
 
Автори
Валентина Райнова

Добрата финансова грамотност е в основата на ефективното управление на личните ни финанси.

Валентина Райнова - Експерт Управление на съдържание и рекламни проекти
Веселина Евтимова

Планирам предварително всичките си разходи и обмислям внимателно решенията си за покупки.

Веселина Евтимова - Специалист маркетинг и комуникации
Най-четени

Каква е тайната на евтината почивка в чужбина?

Времето на летните отпуски вече е в разгара си, затова сме ти подготвили няколко идеи как ваканцията в чужбина да ти излезе по-евтина.

 

Мобилните приложения, които променят ритейл бизнеса

Все повече хората пазаруват през мобилните си устройства. На какво се дължи тази тенденция и как търговците да се възползват от нея?

 

Топ дестинации за лятната ти почивка

В морето от оферти и екзотични дестинации е много трудно да избереш къде да прекараш лятната си почивка. Ето защо подбрахме няколко възможности, от които да избереш най-подходящата за теб и бюджета ти.

 

Лични финанси

 

5 нестандартни романтични изненади за Св. Валентин

Публикувано на 12 февруари 2018
от Веселина Евтимова
 

Грижа за автомобила през зимата

Публикувано на 9 февруари 2018
от Веселина Евтимова
 

Планирай лесно семейна ски ваканция

Публикувано на 23 януари 2018
от Веселина Евтимова
 
Подобни публикации от Лични финанси

5 нестандартни романтични изненади за Св. Валентин

Най-романтичният ден в годината – Св. Валентин е тук. И тъй като дамите обикновено знаят как да зарадват половинките си, ти подсказваме няколко идеи за романтични изненади на нежната ти половинка, различни от балоните-сърца, които всички ще носят.

 

Грижа за автомобила през зимата

Зимата не смята да си тръгва все още, а ти предстоят пътувания и ски ваканция. Колата ти подготвена ли е за зимно шофиране?

 

Планирай лесно семейна ски ваканция

Ски ваканцията може да изглежда обезсърчително начинание, но всъщност най-трудната задача е да избереш мястото. Колкото по-рано го направиш, толкова по-лесно ще я организираш.

 

Успешен старт на новогодишните ти цели

Искаш ли през новата година да постигнеш лични и професионални успехи? Сигурни сме, че отговорът е "Да"!

 

Как да се справиш с натрупаните задължения?

Колкото и добре да управляваш финансите си, както и да планираш приходите и разходите си, има моменти, в които финансовото ти положение излиза извън контрол.

 

5 съвета как да избегнеш празничния шопинг стрес за портфейла ти

Не позволявай на напрежението върху личните ти финанси да помрачи настроението ти преди празницитe.

 

Как да пазаруваш изгодно в края на годината

Краят на годината предлага изобилие от изгодни оферти и продукти, които можеш да закупиш на страхотни цени единствено в последните седмици на декември и първите на януари.

 

Идеи за коледни подаръци за цялото семейство

Време е да зарадваш любимите си хора с нещо специално за коледните и новогодишни празници.

 

3 тактики за взимане на хитри финансови решения

Всеки ден се изправяш пред безброй лични финансови решения от привидно тривиалното - вечеря навън с приятели, до по-големи - колко трябва да похарчиш за нов автомобил. И все пак, всяко от тях влияе на бъдещото ти финансово състояние.

 

Как да пазаруваш изгодно в деня на големите разпродажби

В края на ноември, точно преди коледните празници, има един ден, в който можеш да се отдадеш на изгодно пазаруване.

 

За Блога

Създадохме блога на БНП Париба Лични Финанси, за да ти осигурим място, където да получаваш полезни съвети за управлението на парите си, и където да научаваш актуалните тенденции от света на финансите и бизнеса.

Тук ще говорим за възможностите на личните ти финанси, ще споделяме иновации и решения за твоя бизнес, и ще ти разказваме истории от нашата дейност.


×

Общи условия за ползване

Общи условия за достъп и ползване на блог към интернет страницата на БНП Париба Пърсънъл Файненс С.А., клон България

1. Настоящият блог към интернет страницата (уеб сайт) с адреси www.bnpparibas-pf.bg/www.jet.bg е собственост на БНП Париба Пърсънъл Файненс С.А., клон България. Съдържанието на уеб сайта и блогът към него е предназначено да предоставя информация за Компанията и нейните продукти и услуги до неограничен кръг лица (Потребители), както и да служи за обмен на такава между Компанията и Потребителите.

2. С осъществяването на достъп до сайта и използването на блога Потребителите, чрез конклудентни действия, удостоверяват, че притежават необходимите знания, умения и оборудване за осъществяване на връзка с интернет страницата. БНП Париба Пърсънъл Файненс С.А., клон България няма да отговаря за вреди, причинени на техническото оборудване (хардуер, софтуер и др.) на Потребителя, настъпили по време на и/или при и/или във връзка с осъществяването на достъп (вкл. при опит) до информацията на сайта. Следва да се има предвид, че неоторизираният достъп и пребиваването в компютърната система, хостваща този сайт, смущаването и/или затрудняването на работата и опитите за неразрешено модифициране и/или промяна на информацията съдържащи се в този сайт (вкл. и на хостващата компютърна система) е престъпление и се наказва съгласно действащия Наказателен Кодекс на Република България.

3. Достъпът до този сайт е безплатен. Всички разноски, свързани с осъществяването на комуникационна свързаност към Интернет, са за сметка на Потребителя и ще бъдат понесени от него при условията и тарифите на съответния телекомуникационен оператор.

4. Информацията, публикувана на този сайт, се отнася до БНП Париба Пърсънъл Файненс С.А., клон България и предлагани от Компанията продукти и услуги. Никаква част от нея не е и не може да бъде разглеждана, възприемана и/или интерпретирана като покана, предложение, оферта, реклама и/или друг търговски способ и/или като правен съвет. БНП Париба Пърсънъл Файненс С.А., клон България отбелязва, че потребителското кредитиране е строго регламентирана дейност от Закона за потребителския кредит. Възможно е, с оглед конкретните параметри и разпоредбите на закона, действителна сделка да се различава съществено по част и/или всички характеристики публикувани на тази интернет страница.

5. БНП Париба Пърсънъл Файненс С.А., клон България полага максимални усилия да предоставя актуална и точна информация на сайта относно продуктите и услугите си. Всяка публикация подлежи на промяна без предизвестие по преценка на и от „БНП Париба Пърсънъл Файненс“ ЕАД. Компанията не поема нито изрични, нито подразбиращи се гаранции от какъвто и да е вид относно информация, публикувана на сайта.

6. БНП Париба Пърсънъл Файненс С.А., клон България не носи отговорност за всякакви имуществени и неимуществени вреди, възникнали директно, индиректно, поради или свързани с достъп до този сайт и информацията на него. Компанията не гарантира адекватността, точността или пълнотата на съдържанието на сайта. Потребителите са изцяло отговорни за възприятията си, интерпретацията и оценката на информацията на сайта и блога (както и информацията, съдържаща се в сайтове, към които Потребителите използват препратки, съдържащи се на сайта или в блога) и носят пълната и безусловна отговорност за резултата от действия, предприети въз основа на информация предоставена чрез тази интернет страница.

7. Потребителят няма право да генерира съдържание, което е незаконно, вредно, дискредитиращо, вулгарно, клеветящо или засягащо права и принципи, основани на раса, народност, етническа принадлежност, пол, произход, религия, образование, убеждения, политическа принадлежност, лично и обществено положение или имуществено състояние. Потребителят няма право и да публикува съдържание, което е под закрилата на Закона за авторско право и сродните му права, както и такова, нарушаващо патентно, търговско, авторско или друго право на собственост. Потребителят няма право да генерира съдържание, свързано с неразрешени рекламни материали, спам и вируси.

8. Потребителят няма право да се представя за представител на БНП Париба Пърсънъл Файненс С.А., клон България или блогър, и по какъвто и да е начин да заблуждава останалите потребители за своята идентичност.

9. БНП Париба Пърсънъл Файненс С.А., клон България е вписано в Регистъра на администраторите на лични данни на Комисията за защита на личните данни под № 0000119. Компанията е въвела всички задължителни технически и организационни мерки и процедури изисквани съгласно Закона за защита личните данни и най–добрите международни практики в областта. БНП Париба Пърсънъл Файненс С.А., клон България ще положи максимални усилия да гарантира неприкосновеността на информацията, съдържаща лични данни и предоставена от Потребителите он–лайн чрез попълнени електронни формуляри, електронна кореспонденция и/или електронна платформа за обслужване.

10. БНП Париба Пърсънъл Файненс С.А., клон България притежава изключителните права върху дизайна, структурата, съдържанието и интернет страницата като обект на авторското право. Всички посочени имена на продукти и услуги са регистрирани търговски марки и са собственост на БНП Париба Пърсънъл Файненс С.А., клон България и/или изрично посочените им собственици.

11. Интернет страницата на БНП Париба Пърсънъл Файненс С.А., клон България е насочена към неограничен кръг лица. Лица, на които е забранен достъпът до страницата и/или изложената в него информация, не трябва да осъществяват достъп до страницата. За неуредени от настоящите общи условия въпроси се прилага действащото законодателство на Република България.

×

Общи условия за ползване

Общи условия за достъп и ползване на блог към интернет страницата на БНП Париба Пърсънъл Файненс С.А., клон България

1. Настоящият блог към интернет страницата (уеб сайт) с адреси www.bnpparibas-pf.bg/www.jet.bg е собственост на БНП Париба Пърсънъл Файненс С.А., клон България. Съдържанието на уеб сайта и блогът към него е предназначено да предоставя информация за Компанията и нейните продукти и услуги до неограничен кръг лица (Потребители), както и да служи за обмен на такава между Компанията и Потребителите.

2. С осъществяването на достъп до сайта и използването на блога Потребителите, чрез конклудентни действия, удостоверяват, че притежават необходимите знания, умения и оборудване за осъществяване на връзка с интернет страницата. БНП Париба Пърсънъл Файненс С.А., клон България няма да отговаря за вреди, причинени на техническото оборудване (хардуер, софтуер и др.) на Потребителя, настъпили по време на и/или при и/или във връзка с осъществяването на достъп (вкл. при опит) до информацията на сайта. Следва да се има предвид, че неоторизираният достъп и пребиваването в компютърната система, хостваща този сайт, смущаването и/или затрудняването на работата и опитите за неразрешено модифициране и/или промяна на информацията съдържащи се в този сайт (вкл. и на хостващата компютърна система) е престъпление и се наказва съгласно действащия Наказателен Кодекс на Република България.

3. Достъпът до този сайт е безплатен. Всички разноски, свързани с осъществяването на комуникационна свързаност към Интернет, са за сметка на Потребителя и ще бъдат понесени от него при условията и тарифите на съответния телекомуникационен оператор.

4. Информацията, публикувана на този сайт, се отнася до БНП Париба Пърсънъл Файненс С.А., клон България и предлагани от Компанията продукти и услуги. Никаква част от нея не е и не може да бъде разглеждана, възприемана и/или интерпретирана като покана, предложение, оферта, реклама и/или друг търговски способ и/или като правен съвет. БНП Париба Пърсънъл Файненс С.А., клон България отбелязва, че потребителското кредитиране е строго регламентирана дейност от Закона за потребителския кредит. Възможно е, с оглед конкретните параметри и разпоредбите на закона, действителна сделка да се различава съществено по част и/или всички характеристики публикувани на тази интернет страница.

5. БНП Париба Пърсънъл Файненс С.А., клон България полага максимални усилия да предоставя актуална и точна информация на сайта относно продуктите и услугите си. Всяка публикация подлежи на промяна без предизвестие по преценка на и от „БНП Париба Пърсънъл Файненс“ ЕАД. Компанията не поема нито изрични, нито подразбиращи се гаранции от какъвто и да е вид относно информация, публикувана на сайта.

6. БНП Париба Пърсънъл Файненс С.А., клон България не носи отговорност за всякакви имуществени и неимуществени вреди, възникнали директно, индиректно, поради или свързани с достъп до този сайт и информацията на него. Компанията не гарантира адекватността, точността или пълнотата на съдържанието на сайта. Потребителите са изцяло отговорни за възприятията си, интерпретацията и оценката на информацията на сайта и блога (както и информацията, съдържаща се в сайтове, към които Потребителите използват препратки, съдържащи се на сайта или в блога) и носят пълната и безусловна отговорност за резултата от действия, предприети въз основа на информация предоставена чрез тази интернет страница.

7. Потребителят няма право да генерира съдържание, което е незаконно, вредно, дискредитиращо, вулгарно, клеветящо или засягащо права и принципи, основани на раса, народност, етническа принадлежност, пол, произход, религия, образование, убеждения, политическа принадлежност, лично и обществено положение или имуществено състояние. Потребителят няма право и да публикува съдържание, което е под закрилата на Закона за авторско право и сродните му права, както и такова, нарушаващо патентно, търговско, авторско или друго право на собственост. Потребителят няма право да генерира съдържание, свързано с неразрешени рекламни материали, спам и вируси.

8. Потребителят няма право да се представя за представител на БНП Париба Пърсънъл Файненс С.А., клон България или блогър, и по какъвто и да е начин да заблуждава останалите потребители за своята идентичност.

9. БНП Париба Пърсънъл Файненс С.А., клон България е вписано в Регистъра на администраторите на лични данни на Комисията за защита на личните данни под № 0000119. Компанията е въвела всички задължителни технически и организационни мерки и процедури изисквани съгласно Закона за защита личните данни и най–добрите международни практики в областта. БНП Париба Пърсънъл Файненс С.А., клон България ще положи максимални усилия да гарантира неприкосновеността на информацията, съдържаща лични данни и предоставена от Потребителите он–лайн чрез попълнени електронни формуляри, електронна кореспонденция и/или електронна платформа за обслужване.

10. БНП Париба Пърсънъл Файненс С.А., клон България притежава изключителните права върху дизайна, структурата, съдържанието и интернет страницата като обект на авторското право. Всички посочени имена на продукти и услуги са регистрирани търговски марки и са собственост на БНП Париба Пърсънъл Файненс С.А., клон България и/или изрично посочените им собственици.

11. Интернет страницата на БНП Париба Пърсънъл Файненс С.А., клон България е насочена към неограничен кръг лица. Лица, на които е забранен достъпът до страницата и/или изложената в него информация, не трябва да осъществяват достъп до страницата. За неуредени от настоящите общи условия въпроси се прилага действащото законодателство на Република България.

×