Лични финанси

Онлайн сигурност: как да опазим данните си

Публикувано на 18 ноември 2017 от Валентина Райнова

Онлайн сигурност: как да опазим данните си

Все по-често четем за открадната информация от сайтове и злоупотреба с лични профили. Как да се предпазим от интернет атака?

Всички смятаме, че имаме право на поверителност на данните, но не се замисляме за правата си, докато те не бъдат нарушени. Дори и да нямаш нищо за криене и мислиш, че никой не би се опитал да открадне информация от теб, не забравяй, че такава опция съществува. Ето как можеш да се предпазиш.

Пароли

Сменяй често паролите си на сайтове, на които си предоставил важна информация за теб, и в никакъв случай не използвай една и съща парола за различни сайтове. Избягвай да използваш собствените си имена, тези на близките си или ЕГН за пароли. Съветваме те да избираш дълги и сложни словосъчетания със странни думи и случайни числа.

Това достатъчно ли е?

Не, не е достатъчно. Но за щастие има сайтове, които предлагат и опция за сигурност в две стъпки, т.е. има два фактора за идентифициране. След въвеждане на паролата получаваш съобщение (най-често sms) с еднократна парола. Такъв вид идентифициране става все по-разпространено: от личната поща до електронното банкиране.  

Пази си устройствата и използвай сигурни приложения

Бъди внимателен, особено с телефона си - в него е цялата ти лична информация. Всяко приложение, което качваш на телефона, има позволение да използва и събира информация за теб.

Запомни: ако едно приложение е безплатно, това означава, че го заплащаш по друг начин - обикновено с лична информация. Ако става въпрос за приложения за комуникация, за съжаление няма 100% сигурност. Затова се увери, че си включил опцията да получаваш известия при подозрителна активност.

Не използвай обществени интернет мрежи

Ако си в кафене или някъде на открито и се блазниш да използваш безплатния интернет, внимавай. Отваряй само страници, които не съдържат чувствителна информация, защото най-вероятно мрежата се следи.

Изтрий всички профили, който не използваш

Няма нужда да събираш профили: това само те прави по-уязвим за атака. Влез във всички профили, които не използваш вече и ги изтрий.

Бъди внимателен с личните си данни по време на сърфирането в онлайн пространството. Обърни внимание и на сигурността, когато пазаруваш в интернет - разбери как да пазаруваш безопасно с кредитната си карта.

Валентина Райнова

Здравей, аз съм Валентина Райнова

Здравей, аз съм Валентина Райнова

Занимавам се с управление на съдържание и рекламни проекти в ПБ Лични финанси.

Как управлявам парите си?
Вярвам, че финансовата стабилност се постига с добре обмислени приоритети. За добрия баланс ми помага съставянето на месечен бюджет, разумните разходи и автоматизираното спестяване.

Още мои публикации