Лични финанси

Как новите потребители-предприемачи печелят пари и се грижат за природата?

Публикувано на 26 септември 2022 от Методи Пейков

Как новите потребители-предприемачи печелят пари  и се грижат за природата?

Разчистете гаража и гардероба, пуснете обява и увеличете доходите си

Имате ли мазе или гараж, пълни с ненужни вещи? Чувствате ли, че сте сръчни? А разполагате ли със свободно време? Случва ли ви се колата да стои пред блока без да я карате? Ако отговорът на тези въпроси е „да“, тогава имате всичко необходимо, за да стартирате собствен малък бизнес, който успешно да съчетаете с основната си работа. Така ще станете част от новата вълна потребители-предприемачи, която набира популярност в Западна Европа.

Това са хора, които участват на пазара и предлагат стоки, от които вече нямат нужда или не използват към момента. Те продават и вещи, които са ремонтирали и по този начин удължават живота им. Освен това предоставят дребни услуги. Така потребителите-предприемачи не само повишават доходите си, но и подпомагат развитието на кръговата икономика.

Как един потребител става предприемач?
  • Има много възможности за допълнителен доход било като разчистим дома си, като произведем различни вещи или като помагаме на другите като им предоставяме за ползване инструменти и дори помещения, които не използваме. Най-лесният начин за потребителското предприемачество е продаването на ненужни вещи. Друга стратегия е отдаването под наем – българите сме известни с това, че обичаме да притежаваме инструменти, които използваме рядко. Ето защо по-предприемчивите потребители ги отдават под наем. За временно ползване могат да бъдат предоставени и помещения като гаражът, превърнат в работилница.
  • От своя страна, българките са доста сръчни. Много от тях имат хобита и изработват красиви декорации за дома, правят играчки или плетат. Всички тези продукти лесно могат да намерят купувачи на добра цена. Със сръчност са свързани и дребни ремонти, които също са част от потребителското предприемачество. Например, могат да бъдат реставрирани стари мебели или велосипеди, които впоследствие да бъдат продадени, да настроите вратичките на шкафовете на съседа или да му помогнете за смяна на уплътненията на хладилника.
  • Всичко това може да бъде добър източник на доход с малко старание или умение. По-важното е, че това подкрепя развитието на кръговата икономика и на отговорното потребление, които са важна част от бъдещето.
В Европа печелят средно по 77 евро на месец от продажба на ненужни вещи
  • Голямото проучване „Обсерватория“ на BNP Paribas Personal Finance показва, че през последните 12 месеца 62% от европейците са продавали употребявани стоки, което е най-лесният начин човек да бъде потребител-предприемач. Основната причина за това е стремежът за допълнителен доход, която е посочена от 39% от хората. На второ място отново с 39% е желанието да се освободи място в дома. Европейците са печелили средно по 77 евро на месец от продажбата на продукти, които не използват. Най-много са спечелили британците – 115 евро, а най-малко унгарците с 27 евро.
  • В България средният приход е по-нисък от средното за Европа - 48 евро месечно. Интересно е, че младите хора на 18-36 години у нас са реализирали по-високи печалби от продажба на продукти „втора ръка“ – 62,3 евро.
Какво можем да продадем?
  • На практика всяка ненужна вещ може да бъде реализирана през кръговата икономика. Това важи както за стоки за дълготрайна употреба като хладилник, велосипед или стар телевизор, така и за дрехи, посуда и дори книги и стари списания. Практиката показва, че всеки предмет може да бъде полезен за някого по един или друг начин. Старият хладилник или телевизор могат да отидат в къщата на село или да се използват за резервни части, книгите и списанията ще зарадват библиомани и колекционери, приборите и чиниите от баба, лесно ще влязат в употреба във все по-модерните „винтидж“ ресторанти и кафета, а дрехите, които вече не харесвате, ще зарадват някой, който иска да е модерен без да харчи много пари в модните бутици.
  • Можем да продаваме и продуктите от нашето хоби. Гоблените, които ни е омръзнало да гледаме, могат да украсят някой дом. Играчките, които сме майсторили през уикендите за забавление ще зарадват някое дете, а шапките и чорапите, изплетени пред телевизора, ще се превърнат в моден аксесоар за новите си собственици.
Peer2peer платформите са новия „офис“
  • Във времето на интернет е много лесно предприемчивите хора да спечелят пари от ненужни вещи или уменията си. Това става много бързо през така наречените peer2peer платформи от типа на OLX и bazar.bg. Проучването „Обсерватория“ показва, че 58% от европейците са използвали именно тези канали. Други 25% казват, че са продали предмети, които не използват, през специализирани магазини.
  • България не изостава от тази тенденция. Почти всеки е търсил стока, за която не иска да дава много пари през специализираните платформи. Предлагането е огромно – от детски играчки през дрехи до авточасти, велосипеди и дори употребявани коли.
Да си потребител-предприемач не е скъпо
  • Добрата новина е, че новият тип предприемачество не е никак скъпо. Да пуснеш обява обикновено струва 2-3 лева, които можеш да калкулираш в цената на стоката. Ако си по-активен и продаваш много стоки, можеш да си купиш и пакет обяви, който е доста изгоден. Разбира се, този разход също може да влезе в цената на стоката.
  • Остава въпросът с транспортните разходи. И тук имаме добра новина – доставката обикновено е за сметка на купувача. Това означава, че твоят единствен ангажимент е добре да опаковаш стоката, така че да е сигурно, че ще пристигне в добър търговски вид при новия си собственик.
  • И така, само от теб зависи да започнеш да печелиш от изхвърлените в гаража вещи , от дрехите, които вече не носиш, от уменията си на домашен майстор или от сръчността си да изработваш красиви предмети. Просто отдели един уикенд и прецени от какво нямаш нужда. След това му направи хубави снимки и го пусни за продажба. И както за всеки влак си има пътници, така и това, което за теб е ненужно, ще бъде от полза за някого. Остава да се договориш с купувача, да изпратиш стоката и да си получиш парите. От това ще спечелят личният ти бюджет и природата. А и ти ще имаш самочувствието, че вече си предприемач.

Методи Пейков

Здравей, аз съм Методи Пейков

Здравей, аз съм Методи Пейков

Занимавам се с маркетинг и комуникации.
Как управлявам финансите си?
Като млад човек се опитвам да следя какви разходи имам и каква част от финансите си мога да спестявам за бъдещи идеи и проекти.
Още мои публикации