Лични финанси

Как да говорим за пари с децата?

Публикувано на 14 октомври 2014 от Катя Делипавлова

Как да говорим за пари с децата?

За да бъде финансово грамотен един човек, основите трябва да се поставят още в детството му. Ето защо е важно да образоваме нашите деца от най-ранна възраст.

Често обаче децата няма от къде да получат това образование. То липсва в пълния си вид в учебните програми, а родителите не винаги успяват да предадат правилни финансови навици на децата си.

Ето какво трябва да знаем, за да научим децата да боравят правилно с парите:

Кога да започнем да говорим за пари с децата?

Първоначалното финансово образование трябва да започне в момента, в който децата се научат да броят.

Това означава, че може да са на възраст, в която все още не е подходящо да им се дават пари за самостоятелно пазаруване, но са достатъчно големи, за да осъзнаят разликата между това да им бъде купено едно, вместо две неща от магазина.

Дори децата да са подминали тази възраст, все още не е късно да започнем да ги наставляваме във финансово отношение. Важно е да изберем правилния език според възрастта им.

Как да говорим за пари според възрастта на децата?

  • До 5-годишна възраст

В тази възраст децата трябва да са запознати с основни неща, като за какво служат парите и от къде идват те.

Освен това трябва да им дадем пример за това каква е разликата между „искам“ и „имам нужда“.

Друго, на което могат да бъдат научени децата до 5-та си година, е търпението. Например, когато искат скъпа играчка, можем да им обясним, че трябва да почакат до рождения си ден или докато заедно спестим достатъчно пари за покупката.

  • От 6 до 10-годишна възраст

Това е възрастта, в която децата тръгват на училище и трябва да започнат сами да боравят с парите.

Важно е да им обясним, че парите са ограничен ресурс, за разлика от техните желания, и затова трябва да знаят как да правят правилен избор. За тази цел е добре да са наясно как се сравняват различните цени. Както и, че не винаги цената е определяща за качеството на покупката.

И не на последно място, вече трябва да познават и спестяването като функция на парите.

  • Над 11-годишна възраст

Това е подходяща възраст, в която можем да запознаем децата с разходите, които прави домакинството. Т.е. как разпределяме парите в семейния бюджет засметки, пазаруване, наем и др.

Удачен пример може да бъде седмичното пазаруване. Като вземат участие в него, по-лесно ще разберат целия процес – подготовка на списък за пазаруване, избор на стоки, възползване от отстъпки и промоции и т.н.

Децата са вече достатъчно големи, за да започнат да пазаруват и през интернет, затова е важно да им обясним основните мерки за сигурност при онлайн разплащанията. Те трябва да са наясно, че е опасно да въвеждат лична информация, като банкова сметка и номер на кредитна карта, в непроверени сайтове.

Това е и подходяща възраст, в която можем да им открием спестовна сметка, за да започнат да заделят пари и за по-големи покупки.

Правилното боравене с парите означава децата да могат да преценяват за какво и кога да харчат. Най-лесно ще ги научим с личния пример, който им даваме. А преди да започнем да учим децата си, с теста за финансово здраве можем да проверим дали самите ние се справяме с управлението на финансите си.

Катя Делипавлова

Здравей, аз съм Катя Делипавлова

Здравей, аз съм Катя Делипавлова

Занимавам се с управление на онлайн съдържание и общности в БНП Париба Лични Финанси, България.

Как управлявам парите си?
Вярвам, че човек трябва да спазва няколко важни правила, за да се радва на стабилно финансово здраве. Най-важното за мен е да харча разумно и да не се поддавам на емоционални покупки.

Още мои публикации